Ристовски: Наш филм је победио лоша предвиђања сумњиваца

БЕОГРАД: Вечерас или сутра наградићемо стохиљадитог гледаоца и то је велика победа нашег филма, упркос лошим предвиђањима многих сумњиваца, казао је Лазар Ристовски, који је на великом платну оживео Краља Петра Првог у истоименом филму који је премијерно приказан 5. децембра у Београду.
lazar ristovski
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Напомиње да је само 12 дана након премијере “филм победио”. Догодило се да публика и критика деле мишљење да смо снимили изузетно кинематографско дело. Признајем, изненадиле су ме позитивне критике у делу штампе који се декларише као изузетно опозициони. Очекивао сам да ће дневна политика да превлада над професијом, али изгледа да је филм толико добар да нико нема образа да каже да није вредно уметничко дело, казао је Ристовски. 

Славни глумац признаје да је у процесу настајања филма сумњао да ће критика и публика одвојити филм од његовог идеолошког става или политичког ангажмана. 

Да нисам сумњао да ће се све добро завршити као што се завршило изостала би она велика драж ставралаштва...Изостала би неизвесност стварања уметничког дела. Мене највише заправо занима сам процес стварања филма и увек сам највише себе давао остварењу баш у тим моментима. Црвени теписи, фестивали, гламур су за мене увек били део обавезе, никако задовољство. сада имам много разлога да уживам у задовољству јер је пре свега Петар, мој син показао да је редитељ који је као дебитент направио велики филм, ратни спектакл с душом, казао је Ристовски.

Ристовски ће вечерас у Загребу присуствовати премијери новог филма Винка Брешана “Која је ово држава”, а у којем игра једну од улога. 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Брешан је направио занимљив и интигрантан филм. Он је озбиљан критичар хрватског друштва. Направили смо фарсу која се бави друштвом и политиком у садашњем времену. Очекујем занимљиву премијеру у сваком смислу, казао је Ристовски. 

У филму “Краљ Петар Први”, поред Ристовског глумачку екипу чине још Милан Колак, Даница Ристовски, Александар Вучковић, дечак Иван Вујић, Радован Раша Вујовић, Марко Тодоровић, Бранко Јеринић, Павле Јеринић, Светозар Цветковић, Горан Шушљик, Тихомир Арсић, Танасије Узуновић, Марко Баћовић, Љубиша Савановић, Небојша Кундачина...

Филм је на моменте брутални ратни спектакл с израженим поетичним печатом, који у средишту приче има страдање и повлачење Српске војске преко Албаније на почетку Првог светског рата.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести