Роскам: Криминални елементи су део људске природе

МОКРА ГОРА: Белгијски редитељ Михаел Роскам, чији се филм „Верност“ приказује у програму „Савремене теденције“ 11. фестивала „Кустендорф“, одржао је синоћ радионицу за студенте и младе ауторе.
mihael roskam
Фото: Youtube Printscreen

Према синопсису, када је Ђино срео Бенедикт десила се љубав на први поглед, страсна, безусловна, ватрена. Она ради у породичној фирми, али је и возач на ауто-тркама, док је Ђино онај нормалан тип, згодан и кул, међутим са тајном која може да угрози његов живот и живот људи око њега.

Ђино и Бенедикт мораће да се боре против судбине, разума и слабости како би сачували своју љубав.

Роскам је објаснио да га је филм ноар увек интригирао и одувек воли тај жанр и сматра да све велике приче имају у себи елементе криминала.

Ако желите да портретишете људско биће, не можете да игноришете оно изван закона. Ако искључите те елементе, онда ограничавате себи могућности описа људске природе. Свако од нас носи у себи одређен морални код који прекрши бар неколико пута током живота, али то не значи да постајемо криминалци, рекао је Роскам.

Елемент насиља, према његовим речима, такође је нешто што је део људске природе и сматра да то не може да се игнорише.

Људи кажу да је танка линија између поштовања закона и криминала. Ја сматрам да је то велика сива зона којом можете дуго да се крећете током живота.

Роскам примећује да себе сматрамо цивилизованим бићима, али да испод тога смо сви заправо животиње и само је питање када ће та скривена природа избити на површину.

Каже да му није циљ да едукује људе о моралу, већ да покаже да и са страховима и скривеним зељама може да се живи, а да се не упадне у опасност.

Уметност у томе има важну улогу, као врста ритуала и игре.

Као „хомо луденс“, човеку је својствено да се игра, а Роскам сваки ритуал сматра игром, па чак и суђење.

Дечија игра, фудбал, позориште, филм, све је, према његовом мишљењу, игра која у једном тренутку док траје постаје реалност и ту се играмо најдубљим емоцијама што није опасно.

Филм, према његовим речима, не може да проузрокује насиље, може га подстаћи ако већ постоји намера, због чега сматра да има више предности него мана.

У „Верности“ он истражује и тему апсолутне љубави, шта је апсолутна љубав и које су њене последице.

Сви маштамо о апсолутној љубави као нечему што траје до смрти, о љубави која подразумева да ћемо остати верни другој особи и у најесктремнијим условима, али заправо не желимо да се десе такве ситуације које ће нам потврдити ту апсолутну љубав. Ја у филму истражујем тему апсолутне љубави, али не желим такав живот какав имају моји јунаци да бих потврдио да је у питању таква љубав, објаснио је редитељ остварења „Бикова глава“ и „Прљава испорука“.    

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести