Седамдесет година од премијере филма Славица

БЕОГРАД: Први дугометражни играни филм снимљен у послератној Југославији "Славица" биће приказан данас у Југословенској кинотеци, тачно 70 година од премијере.
bioskop hadzic.jpg
Фото: Дневник (Р.Хаџић)

Ратна драма, по сценарију и у режији Вјекослава Афрића, снимљена је у продукцији београдског "Авала филма". Сниматељ је био Жорж Скригин, а насловну улогу играла је Ирена Колесар.

Радња овог својевремено веома популарног филма, који је током две деценије био најгледаније домаће остварење, одиграва се у Далмацији 40-их година 20. века.

Сиромашна девојка Славица и млади рибар Марин суочавају се са проблемима у средини која не одобрава њихову љубав због класне подељености друштва. 

Када се у Далмацији подиже устанак против италијанске окупационе власти, њих двоје заједно са групом задругара сакривају тек саграђени рибарски брод, како би га предали партизанима. 

Окупатор их заробљава, али их партизани ослобађају и они се прикључују устанку. 

У једној бици на мору Славица гине, а њихов брод, један од зачетака Југословенске ратне морнарице, добија њено име.

Уз Ирену Колесар, која је захваљујући овој улози постала велика звезда, у глумачком ансамблу су Марјан Ловрић, Јозо Лауренчић, Браслав Борозан, Дејан Дубајић, Дубравко Дујшин и други.

На специјалној пројекцији у Кинотеци филм "Славица" биће приказан са француским титлом.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести