Селекција "ФЕСТ Фокус" доноси 14 филмова из седам земаља

БЕОГРАД: Селекција такмичарског програма "Фест Фокус" 49. Међународног филмског фестивала - ФЕСТ, који ће трајати од 7. до 16. маја, обухвата 14 остварења из седам земаља, најавили су из дирекције фестивала.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

 

Филмове те селекције одликује храбар филмски израз и избор теме, а у овогодишњем избору на програму ће бити приказана и два домаћа остварења - документарно-анимирани филм „Призори из живота џукца” Тање Брзаковић и играни „Пролећна песма” Наталије Аврамовић.

Жири селекције „ФЕСТ Фокус” чине редитељи Дарко Николић и Катарина Кољевић, као и глумица Исидора Симијоновић.

Из земаља региона - бивше Југославије долазе три остварења.

Награђивани филм „Рибање и рибарско приговарање” хрватског редитеља Милана Тренца смештен је у 16. век и приповеда о познатом песнику и племићу Петру Хекторовићу и његовим данима на мору у друштву двојице рибара, сањарењу и успоменама на младалачке љубави.

Главну улогу тумачи увек изванредни Раде Шербеџија, који је освојио награду за најбољег глумца за ову улогу на Филмском фестивалу у Пули 2020, а такође је овогодишњи добитник почасне фестивалске награде „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности.

Уз њега игра и Леон Лучев, који ће са Шербеџијом бити гост 49. ФЕСТ-а.

Драма „Дохвати небо” црногорског редитеља Милутина Дарића прати средовечног Милутина чија се животна хармонија руши када његова супруга Магдалена доживи саобраћајну несрећу и остане непокретна.

Словеначки филм „Санремо” Мирослава Мандића представља љубав двоје људи у старачком дому, који оболе од деменције и сваки сусрет доживљају као да им је први.

Публика програма “ФЕСТ Фокус” моћи ће да погледа и шест америчких филмова.

Редитељ Џулијан Темпл ће премијерно представити свој нови документарац са музичком темом - „Crock of Gold: A few rounds with Shane McGowan” о певачу и фронтмену ирског састава “The Pogues”.

Пре 20 година (2001) исти аутор је био гост ФЕСТ-а са филмом „Прљавштина и бес” о култном панк бенду Sex Pistols.

На репертоару је и хорор остварење „Моје срце куца кад му ти кажеш” Џонатана Куартаса, које је освојило Специјално признање жирија за фотографију на филмском фестивалу "Трибека" 2020, оснивача Роберта Де Нира.

Драма „Сурогат” Џеремија Херша говори о изазовима и моралним дилемама које сурогат-родитељство доноси за троје пријатеља, док се комедија „Вечера у Америци” Адама Рехмајера бави односом панк рокера Сајмона и ексцентричне Пати.

„Водим те са собом” је америчко-мексички филм редитељке Хајди Ивинг, о кувару Ивану који доноси тешку одлуку да пређе преко границе.

У програму је и документарни филм „Изнад врха” Александра Јовића на тему планинарења кроз призму спиритуалности.

Иранска кинематографија ће у „ФЕСТ фокусу” бити заступљена са два остварења - „Без избора” Резе Дормишијана и „Тикет” Мортезе Фаршбафа, док ће Румунија бити присутна да делом „Поље мака” Еугена Јебелеануа.

Филмови из програма “ФЕСТ Фокус” публика ће моћи да гледа у Дому омладине Београда и биоскопу Синеплекс Галерија Београд, а 49. ФЕСТ се одржава у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести