Шијан: Маратонци су у Југославији били само комедија

БЕОГРАД: Мој филм је у Југославији прихваћен као апсолутна комедија и тек кад је приказан на светским фестивалима, тамошњи критичари су препознавали у њему озбиљну политичку критику друштва, казао је Тањугу Слободан Шијан, редитељ филма "Маратонци трче почасни круг", чија је дигитализована верзија приказана вечерас у Југословенској кинотеци.
1
Фото: Youtube Printscreen

Шијан је нагласио да нико из екипе није био свестан да стварају ремек дело.

"Никада не можете да знате када снимате филм да ли ће он постати ремек дело. Заједно са глумцима сам се трудио да направим нешто добро и испоставило се да је то постао омиљени филм различитим генераицјама", рекао је Шијан.

Премијери култног остварења присуствовали су, између осталог, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и генерални директор компаније "Вип" Дејан Турк.

Захваљујући пројекту "Вип кинотека", ово је сада већ четврти филм који је дигитално рестауриран.

"Маратонци добијају свој нови живот, како и заслужују", рекао је Пантелић и додао да је мало рећи да је овакав пројекат изузетно значајан подухват за културу и будућност.

Процес дигиталне рестаурације је дуг и захтева посао и представља најбољи начин да се национална филмска баштина сачува.

Турк је казао да су "Маратонци" његов омиљени филм.

"Верујем да је филм Слободана Шијана и даље веома популаран у свим државама наталим на простору некадашње Југославије. Тек сада, када сам поново погледао филм, сам схватио колико је он заправо једна озбиљна политичка критика друштва у којем су сви заједно живели", рекао је Турк и најавио да ће следећа два остварења, која ће у оквиру пројекта "Вип кинотека" бити дигитално рестаурирана бити "Лепота порока" Живка Николића и "Варливо лето ''68" Горана Паскаљевића. 

"Маратонци трче почасни круг" је ремек дело југословенске кинематографије и први пут је приказано 1982. године у продукцији "Центар филма".

Јелисавета Сека Саблић је за улогу Кристине освојила "Златну арену" у Пули, а поред ње је остала добро упамћена породица Топаловић, коју чине Богдан Диклић, Данило Бата Стојковић, Мија Алексић, Миливоје Мића Томић, Бора Тодоровић, Зоран Радмиловић...

Филм је освојио многобројна признања као што су специјална награда жирија у Монтреалу, Награда за филм у Бриселу и прва награда за сценарио у Марсеју.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести