Слика Централне и Источне Европе на програму Палићког филмског фестивала

Такмичарски програм „Паралеле и судари” 25. Фестивала европског филма Палић, од 14. до 20. јула представиће 14 остварења у избору филмског критичара Нила Јанга и програмског директора фестивала Мирослава Могоровића.
u
Фото: promo

Програм „Паралеле и судари” посвећен је дугометражним играним и документарним филмовима из земаља некадашњег геополитичког истока Европе, али и Централне Европе, који се баве питањима транзиције друштва и система, међуетничким односима, питањима идентитета и потреба за миром и суживотом, толеранцијом у најширем смислу.

„Верујемо да ће овогодишњи програм приказати еклектичну и стимулативну слику онога што се дешава у овом засигурно живом делу света. Многи од ових филмова додирују политичке и друштвене теме, али то раде на начин који је приступачан и просветљујући, често уз дозу хумора ублажавајући озбиљна питања која истражују”, истакао је Јанг.

Поред играних филмова, ове године селектори су укључили и неколико документараца и први пут неколико кратких филмова који ће бити приказани пре наслова из такмичарског програма.  Селектори посебно истичу украјински филм „Вулкан”, први играни филм сценаристе и редитеља Романа Бондарчука, који је остварио приличан успех са својим документарцем „Украјински шерифи” (2015), добитником Специјалне награде жирија на једном од најважнијих светских фестивала документарног филма, ИДФА Амстердам.

„Мртва нација” је најновији документарац румунског аутора Радуа Жудеа, чији су филмови  имали велики успех на претходним издањима ФЕФ Палић, а међу њима био је и „Најсретнија девојка на свету” који је освојио главну фестивалску награду Златни торањ за најбољи филм 2009.   У питању је филм о румунској историји који комбинује архивску фотографију и исечке, а према селектору Нилу Јангу ово је “један од најзначајнијих нових филмова из било ког дела Европе у последњих неколико година”. „Граница” Петера Бебјака говори о кријумчарењу на граници између Европске уније и остатка источне и централне Европе у тренутку када се Словачка припрема за придруживање Европској унији, 2004.

На програму ће се наћи и најновији филм словеначког редитеља Јана Цвитковича „Основе убијања”, словачко-аустријски филм чувеног Мартина Шулика „Тумач„, словачки филм „Тешка душа” о Ромима и њиховим тужним песмама, неколико дебитантских остварења као што су грузијски психолошки трилер и добитник награде Срце Сарајева „Страшна мајка”, домаћи филм младог Косте Ристића „Бандити у потрази за мамом”,  украјинско остварење „Кад дрвеће пада” и мађарски филм „Цветна долина о младој Бјанки”.  Ту су и кратки филмови „Бака” (9 мин) са Миром Бањац и Ненадом Јездићем, затим „Потера” (12 мин), који говори о прожимању хокеја са чешким и словачким друштвом, „Ништа ново под сунцем” (25 мин) о младићу Михалу и његовом сусрету са девојком коју је упознао на интернету и украјински иронични документарац „Пад Лењина” (11 мин). О награди за најбољи филм у програму „Паралеле и судари”, одлучиваће жири: Киара Исабела Спагноли Габарди, Маја Богојевић и Павлина Јелева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести