Словенија од Србије тражи квалитетан снимак Битке на Неретви

Словенија је од Србије затражила да јој београдска кинотека у оквиру сукцесије достави квалитетну копију филма “Битка на Неретви” југосовенског редитеља Вељка Булајића, преноси Хина словенске медије.
neretva
Фото: Youtube Printscreen

Како наводи портал Siol.net ради се о подсетнику који је словеначка влада упутила Србији с обзиром на то да је за наредни месец у Љубљани планирана заједничка седница словеначке и српске владе, на којој се очекује и решавање неких сукцесијских питања.

Зато је Србији недавно упућен меморандум с пописом више уметничких дела словеначких аутора који су у београдским јавним институцијама, галеријама и музејима, и пописом филмова словеначких аутора и продуцената чији су негативи похрањени у Југословенској кинотеци, а чији поврат у оквиру сукцесије очекује Словенија као једна од правних наследница бивше СФРЈ.

То што се на попису нашао и партизански спектакл из 1969. у Словенији оправдавају тумачењем да је наводно један од копродуцената био некадашњи љубљански Виба-филм.

Но, није истина да полажемо права власништва на “Неретву”, него као копродуцент само квалитетну копију тог легендарног филма, појаснили су за портал у словеначком министарству спољних послова, коментаришући реакције у хрватским медијима.

Хрватска фирма Јадран филм судском је одлуком 2014. преузела је дистрибуцију и заштиту ауторских права култног филма “Битка на Неретви”.

То је учињено уз објашњење да су кључне чланове ауторског тима, осим редитеља Вељка Булајића, чинили хрватски филмски радници Томислав Пинтер, Владимир Краус-Рајтерић, Душко Јеричевић и Здравко Михалић, а Јадран филм је био носилац пројекта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести