Снима се „48 сати и минут“, филм посвећен Тијани Јурић

НОВИ САД: Отмица петнаестогодишње девојчице, немоћ породице и борба против компликованих процедура, инспирисале су Сању Рајачић, младу глумицу српског порекла, да започне снимање свог првог дугометражног филма.
tijana juric film
Фото: tijana.rs

Трагедија која се десила 2014. године када је отета и убијена Тијана Јурић, покренула је бројна питања о безбедности деце, на које Рајачићева кроз сценарио покушава да одговори.

Сценарио је, каже, писала у Америци, а ових дана прича се снима на неколико локација у Београду.

Трагедија која се десила изузетно ме је потресла, и још тада сам знала да ћу се посветити тој теми. Мотив је био да оваквим филмом подстакнемо државу да уреди законе који се односе на безбедност деце, а друго, неопходно је скренути пажњу људима како да васпитају децу у погледу сигурности. Ово је филм о детету, опстанком породице која се суочава са тешким моментима, и отвара бројна питања попут оног: шта буде онда када се дете врати. Дете може да оптужи родитеље зато што можда нису били ту када је оно било у опасности. То су ствари којима се генерално недовољно бавимо, не размишљамо у том правцу док се нешто не деси, каже Рајачићева.

Филм настаје у српско-америчкој продукцији, у којој доминира искуство редитеља Макла Тајера. Поред Сање Рајачић која игра главну улогу, у филму глуме и Наташа Нинковић, Марко Живић, Зинаида Дедакин, Марина Ћосић, Радивоје Раша Буквић, Вања Ејдус и други глумци.

Фото: tijana.rs

Презадовољна сам како се снимање филма одвија. Ради се са искусним глумцима који су добро схватили причу. Тема је тешка и емотивна, и трудимо се да дамо максимум. Ако овај филм спречи неки злочин, ако променимо свест онима који чине злочине, бар једној таквој особи, онда је мисија испуњена, каже Сања Рајачић.

Због осетљивости теме, Тијанин отац, Игор Јурић, опрезно је пришао целом пројекту.

Сања ме је контактирала и изразила жељу да уради филм инспирисан трагедијом која се десила. Филм се неће снимати по ономе кроз шта је Тијана прошла, већ јој је посвећен кроз тему отмице. У заједничком разговору смо се сложили да би један такав пројект могао бити од користи за подизање свести о безбедности деце и скретање пажње јавности на проблем отмице и нестанака деце, рекао је Игор Јурић додавши да ће премијера филма бити један од важних догађаја у календару активности Фондације Тијана Јурић.

Филм „48 сати и један минут“ биће премијерно приказан следеће године, на Међународни дан нестале деце који се обележава 25. маја.

План је да се филм појави и на неком од великих филмских фестивала попут „Санденса“ и сличних филмских манифестација у Берлину, Венецији, Торонту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести