Снима се филм о Томи Здравковићу

БЕОГРАД: Крајем јула почела је реализација играног филма “Тома” у режији Драгана Бјелогрлића и Зорана Лисинца, а сет је 5. августа посетила делегација Филмског центра Србије предвођена директором Горданом Матићем.
Na setu filma o Tomi Zdravkoviću Foto FCS, promo
Фото: На сету филма о Томи Здравковићу Фото: ФЦС, промо

Тог дана снимање филма одвијало се у хотелу на Авали који је “глумио” легендарни београдски хотел “Бристол” из 70-их година прошлог века.

Матића и делегацију ФЦС-а дочекали су Бјелогрлић и Лисинац, а гости су присуствовали снимању сцене у којој су кадар поделили главни глумац Милан Марић и Александар Стојковић.

Снимање филма и серије се обавља уз мере здравствене заштите и препоруке за безбедно функционисање филмских продукција током епидемије заразне болести КОВИД-19.

О садашњој ситуацији и посети сету, Матић је рекао да су биографски филмови увек популарни, тако да је сигуран да ће и овај имати своје место пред публиком.

“Корона је све прекинула, али ова упорна екипа ради на филму из све снаге, ради најбоље што може у условима које има. Само желимо да осете да смо ту, да се нећемо измаћи и оставити их, већ да ћемо помоћи колико можемо”, казао је Матић.

Пројекат филма “Тома” је у јулу 2018. године подржан од стране Филмског центра Србије на Конкурсу за суфинансирање производње домаћих играних филмова.

“Наша је идеја да направимо импресионистички портрет Томе Здравковића”, обашњава Лисинац приступ епохи и музичкој легенди која је у средишту приче.

“Ово ипак није документарни филм па да се превише држимо фактографских детаља. То је импресија на идеју о миту и легенди Томе Здравковића и тога шта он свима нама представља. Док смо радили истраживање током писања сценарија, схватили смо да је то човек кога у ствари нико није познавао. Проналазили смо супротстављена виђења истог човека у пар књига. Његов брат Новица, последња жена Гоца, Цуне Гојковић... Сви они су имали неку верзију Томе која се није уклапала у ону другу”, каже Лисинац.

Лисинчев и Бјелогрлићев филм ће приказати саме почетке и врхунац славе незаборавног српског певача (1938-1991), његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, као и однос с великим бројем пријатеља које је имао у уметничком миљеу тадашње Југославије.

Поред Здравковића, у филму ће се као ликови појавити многи познати уметници тог времена: Силвана Аремнулић, Драган Николић, Предраг Живковић Тозовац, Лепа Лукић, Бора Тодоровић, Зоран Радмиловић и многи други.

О свом учешћу у настанку овог биографског филма, Милан Марић је рекао да у овој улози изазов и уживање иду једно уз друго.

“Првенствено почев од те физичке трансформације која је захтевна и која у нашој кинематографији до сада можда није рађена на овај начин. Због свега тога, улога Томе Здравковића је за мене велики изазов. Поготову узевши у обзир колико он значи овом друштву и колико људи воле његове песме. Колико их сви знају. Колико се Тома и његови стихови и мелодије доводе у везу са духом тог једног давно прохујалог времена које је одисало посебношћу и љубављу”, каже Марић.

На сценарију су радили Никола Пејаковић, Драган Бјелогрлић, Зоран Лисинац и Маја Тодоровић.

Филм и серију (која се снима истовремено кад и филм) режирају Лисинац и Бјелогрлић, док ће свој допринос настанку серије дати и редитељ Ђорђе Војводић.

Директор фотографије је Горан Воларевић, а аутор музике је Жељко Јоксимовић.

Марић се на снимању појавио трансформисан у Здравковића, а уз свесрдну помоћ шминкерке Светлане Гутић и костимографа Бориса Чакширана.

Поред Марића у насловној улози, овој амбициозној продукцији свој глумачки допринос дају Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Мирјана Карановић, Слободан Бода Нинковић, Оливера Бацић, Иван Зекић, Денис Мурић...

О односу филма и серије, Бјелогрлић је рекао да се обично направи прво серија, па се из ње извуче филм.

“Овде је, међути, прво направљен сценарио за филм, па је онда стигла понуда и за серију. Ми смо онда тај филмски сценарио проширили. Генерално, серија ће бити много више биографска и бавиће се Томиним животом више хронолошки, док ће филм имати своју јасну причу која ће бити усмерена више на последњу годину његовог живота и његово одбијање да се лечи. Из те 1991. године ћемо се враћати у његову прошлост”, каже Бјелогрлић.

Продуценти филма су Драган Бјелогрлић (Цобра Филм) и Жељко Јоксимовић (Minacord Production), уз подршку Филмског центра Србије и Телекома Србије.

Филм и серија ће бити снимани око 10 недеља, оквирно 60 снимајућих дана, на разним локацијама у земљи.

Планирано је да филм “Тома” буде премијерно приказан почетком 2021. године.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести