Сомборски филмски фестивал од 13. до 16. јула

СОМОБОР: Трећи Сомборски филмски фестивал биће отворен 13. јула (21:00) у Атријуму Градске куће пројекцијом филма "Концентриши се, баба", у част његове главне глумице Мире Бањац, која је овогодишња добитница награде "Специјални Ернест" за "досадашњи и будући допринос добрим филмовима", саопштили су данас организатори.
bioskop
Фото: pixabay.com

На фестивалу, ког организује сомборски Културни центар "Лаза Костић", биће приказано 15 филмова од 13. до 16. јула, а на његовом затварању награда названа по филмском пиониру из Сомбора Ернесту Бошњаку биће уручена прошлогодишњем добитнику Славку Штимцу.

Како је најављено, фестивал ће имати такмичарски Главни програм и Селекцију младих аутора, као и селекције "Кад би Сомбор био Холивуд", Филмски матине за децу и Панораму шведског филма, која у сарадњи са амбасадом Шведске доноси остварења "чије су пројекције одржане на значајним европским фестивалима претходних година".

Селектор програма Дејан Дабић је изјавио да и треће издање фестивала настоји да укаже да "Сомбор има знацајан филмски потенцијал који би могао бити још више искоришћен у годинама које следе", док је директорка фестивала и КЦ "Лаза Костић" Весна Шашић истакла да је циљ организатора, између осталог, да промовишу "домаће филмско стваралаштво у најлепшим амбијентима".

Програми Сомборског филмског фестивала биће одржавани, уз бесплатан улаз за посетиоце, у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја, Кабареу Народног позоришта и на Тргу Светог Ðорђа, а организатори тек требају да саопште који ће филмови бити приказани.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести