Српски филм "Злогоње" награђен у Торонту 

БЕОГРАД: У Торонту је одржано двадесето издање фестивала ТИФФ Кидс (Toronto International Film Festival Kids), а у званичном такмичарском програму нашао се и један нови српски филм - „Злогоње" редитеља Рашка Миљковића који је освојио једну од фестивалских награда. 
Scena iz filma  "Zlogonje"  Foto fcs.rs
Фото: Сцена из филма "Злогоње" Фото фцс.рс

Реч је о награди тамошњег Жирија младих (TIFF Kids Festival Young People''s Jury Awards), саопштио је Филмски центар Србије.Како се наводи, фестивал је одржан од 9. до 18. марта, а ТИФФ Кидс је саставни део једног од најзначајнијих филмских фестивала на свету - Торонто Интернатионал Филм Фестивала. 

Филм "Злогоње" је режирао дебитант Рашко Миљковић, а сценарио, настао по мотивима књиге О дугмету и срећи Јасминке Петровић, дело је Марка Манојловића и Милоша Кречковића. Продуценткиња је, такође, дебитанткиња Јована Караулић (кућа Акција продукција), а, како је је реч о српско-македонској копродукцији, копродуцент је тамошња продуцентска кућа Дреам Фацторy. 

На позицији директора фотографије дебитује Микша Анђелић, а прво професионално задужење на целовечерњем филму има и костимографкиња Милена Миленковић. Злогоње је монтирао Ђорђе Марковић, док је сценограф Аљоша Спајић. Улоге тумаче деца Михајло Милавић и Силма Махмути, као и Јелена Ђокић, Бојан Жировић, Дубравка Ковјанић, Олга Одановић, Јелена Јованова, Стела Ћетковић, Милутин Милошевић, Милена Предић и Матеја Поповић.

Ово је прича о Јовану, дечаку од десет година који је рођен са парцијалном церебралном парализом. Цео његов живот је условљен тим стањем и мисли да га сви остали виде кроз њега. Кроз своју машту Јован бежи у свет фантазија у којима, неспутан својим физичким недостатком, је слободан да уради и буде ко год пожели, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести