Српски хорор филм „Вампир“ од четвртка у биоскопима

БЕОГРАД: Свечана премијера српског хорор филма “Вампир” у немачко-британској копродукцији, према сценарију и режији главног глумца Бранка Томовића, биће одржана у четвртак у Комбанк дворани.
v
Фото: Youtube Printscreen

Специјална пројекција овог остварења приказана је данас за медије, а мистериозна прича према оригиналном сценарију аутора, прати судбину протагонисте Арнаута који долази у релативно пусто село у Србији да се притаји неко време.

Доста касније у филму се сазнаје да је заправо присуствовао злочину у Лондону и као сведок је идеална мета починиоца, те је бекство из земље било једино решење.

На позив необичне жене Весне која крије неку тајну, долази у то удаљено село у Србији да се брине о гробљу где му је обезбеђен смештај.

Али, ова хорор прича даље се одвија у правцу сна и јаве, где готово да не постоји граница између стварности и фантазије.

Јунак почиње да има кошмаре на које утиче застрашујућа баба Драга која га води на мрачну страну из које не може лако да се извуче.

Комплетан аутор филма Бранко Томовић - главни глумац, сценариста, ко-продуцент и редитељ, означио је свој режисерски првенац као - први српски арт хорор филм.

Када сам писао сценарио, заправо нисам главну улогу наменио себи. Ипак, како су одмицале припреме за снимање, схватио сам да бих ја био најбољи избор, јер је одлучено да се снима у Србији, открио је Томовић, глумац са запаженом иностраном каријером.

Такође, како у филму има доста сцена где се полива крв по мени, или сам жив сахрањен, и трпим разне муке кроз које мој лик пролази, заиста је најбоље било да ја то одглумим. Тако ми је и одговарало да имам креативну контролу над пројектом као писац, редитељ, продуцент. И није ми тешко било да све то постигнем, напротив, уживао сам, истакао је глумац и режисер.

У сабласној улози баба Драге појављује се чувена глумица и одавно књижевница Ева Рас, којој је ово прва улога у хорор филму.

Морам открити да, не само да у каријери до сада никада нисам играла у оваквом жанру, него сам данас први пут у животу гледала хорор филм, рекла је позната глумица након специјалне пројекције „Вампира“.

Искрено, такве филмове једноставно не смем да гледам. Оно што је изазовно у овом жанру јесте да се у њему глуми потпуно другачије. Никад не може бити исто играти у неком, тако рећи „нормалном“ филму и хорору, приметила је Ева Рас.

Она је похвалила Бранка Томовића да је сјајан као глумачки партнер, а истовремено се одлично снашао и као редитељ дебитант.

Оценила је „Вампира“ као високо софистициран уметнички филм, који апсолутно задовољава све критеријуме, док је у свом опусу углавном играла више „прави живот и натурализам“ током 60 година каријере,

Тиме је пре свега мислила на дела „Црног таласа“ попут „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“ Душана Макавејева, а касније „Отац на службеном путу“ Емира Кустурице или серије „Бабино унуче“, „Сиви дом“, „Срећни људи“.

Млађе колеге Горица Регодић и Јоаким Тасић имају значајне улоге у филму, а да ли су негативци или позитивци, остаје публици да открије на премијери сутра увече.

Продуцент филма Жан Луј Александар изјавио је да веома воли српску кинематографију, те да је одмах пристао да сарађује са Бранком на овом филму, за који сматра да је испао веома оригиналан, и задовољан је резултатом.

Милош З. Вучковић, копродуцент остварења, открио је да је филм снимљен за само три недеље у једном мањем селу у општини Трстеник, а да је светску премијеру имао недавно на фестивалу у Барселони.

Ускоро „Вампир“ као копродукција Србије, Немачке и Велике Британије, путује на фестивале по Италији - у Трст и Равену, а у преговорима су за многе друге фестивале и светска тржишта.

Бранко Томовић је српски глумац који је рођен у Немачкој, а дипломирао је глуму на престижном „Ли Стразберг Институту за позориште и филм“ у Њујорку.

Присутан је на малом и великом екрану у светским оквирима од 1998. године, када је кренуо да гради каријеру у немачким, британским и америчким остварењима.

Филм „Вампир“ у дистрибуцији куће „МегаКом филм“ биће на репертоару биоскопа широм Србије од сутра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести