Свечано затворен јубиларни ФЕСТ

БЕОГРАД: Јубиларни 50. ФЕСТ свечано је вечерас затворен доделом награда међу којима је "Београдски победник за најбољи филм" припао "Нитраму" Џастина Курцела, а за најбољу режију Дини Думи за "Сестре".
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

На свечаности у београдској Комбанк дворани жири Главног такмичарског програма је одлучио да награди аустралијски "Нитрам" као филм који се "бави суштинским и важним изазовима недостатка комуникације међу људима и разорним недостатком љубави".

"Ово су узбудљиве вести. Невероватно сам почаствован и поносан. Чуо сам да је фестивал фантастичан", поручио је Курцела у видео поруци из Аустралије.

Чланови жирија Милош Биковић, Тамара Драгичевић, Ђерђи Радули, Аргирис Пападимитропулос и Тони Гојановић одлучили су да награде Северномакедонку Думу за "вештину вођења и усмеравања младих глумаца и фантастично приповедање кроз објектив".

"Филм је почео живот на ФЕСТ-у пре четири године, као део ''ФЕСТ форварда''. Посвећујем награду фантастичној екипи и талентованим глумцима", рекла је Дума примајући награду од Биковића.

Награда за најбољи сценарио припала је Ивану Аталу и Јаелу Лангману јер је жири оценио да је француски филм "Оптужба" "омогућио да се поистоветимо са различитим ликовима без губитка тензије".

Најбољу женску улогу остварила је Сузана Жуане у "Оптужби" редитеља Атала "за стварање богатог унутрашњег света на више него убедљив и упечатљив начин".

Награду за најбољу мушку улогу добио је Кејлеб Ландри Џонс који је у "Нитрату" остварио "моћан и комплексан наступ, толико убедљив да је избрисао линију између филма и стварности".

Редитељка хрватске "Зборнице" Сања Тарокић добила је награду за најбољи деби, јер је била "довољно храбара и смела да смести толико различитих ликова у једну просторију, успевши да створи оригинално остварење које може да послужи као метафора за стање данашњег друштва", оценио је жири.

"Мени је драго да смо позвани на ФЕСТ. Огромно хвала за прекрасну награду. Драго ми је да је филм добро резонирао са локалном публиком", поручила је Тарокић у видео поруци.

Посебно признаје ФЕСТ-а припало је редитељу Алексеју Герману Млађем за руски "Кућни притвор" у коме је "ућуткани, забрањени, изоловани и изопштени појединац који тежи својим уверењима спреман да плати цену у неправедном свету".

У својој видео поруци Герман је рекао да није могао доћи у Београд "због очигледних околности", као и због болести, додавши да се нада да је његово остварење публика схватила.

У кратком обраћању публици Биковић је рекао да одлука о наградама не може бити правична 100 посто "када имате више филмова који су заслужили награде него награда".

Биковић је поменуо да се ФЕСТ одржава у време када се "нажалост уметници цензуришу, када се забрањују мачке".

"Апсурдно је у времену у коме живимо, бесмислено је мачке забрањивати, а ументике цензурисати. Надам се да је ових неколико дана оазе слободе и могућности да се слободно говори за вас били толико драгоцено колико и за нас у жирију", поручио је Биковић.

Жири "Фокус програма", у коме су били Љубица Луковић, Филип Ђурић и Страхиња Маџаревић, за најбољи филм у тој категорији је прогласио француски "Свет после нас" дебитанта Луде Бена Салах-Казана који са "изненађујућом зрелошћу на духовит и искрен начин успева да ухвати дух генерације".

Салах-Казан је у видео поруци рекао да није могао доћи ''пошто у Француској спрема филм, али да је почаствован наградом на ФЕСТ-у пошто је "Свет после нас" личан филм и важан за њега.

"Жири посебно жели да похвали и истакне филм ''Хероји'' редитеља Горана Николића, који одише оригиналном и храбром визијом, и може да буде путоказ младим ауторима да се више ослањају на своју идеју него на продукцијске услове", каже се у одлуци.

У обраћању присутнима у дворани, Николић је посветио "награду свакој особи побројаној на шпици", нагласивши да су сви у његовој екипи дали "крв, зној и сузе за овај филм".

Жири награде "Небојша Ђукелић", Биљана Србљановић, Горан Терзић и Драган Петровић, одлучио се за "Мрак" редитеља "Душана Милића, који је "беспрекорна студија жанра, заснована на исконским људским страховима од непознатог".

Милић је рекао да му је "драго да је жири препознао квалитет филма", подсетивши да је Ђукелић као "врсни филмски познавалац" утицао на његов рад и на то да заволи филм.

Награда "Милутин Чолић" листа Политика, на основу одлуке жирија који су чинили Дубравка Лакић, Милош Аврамовић и Немања Ћеранић, припала је редитељу Стефану Арсенијевићу за филм "Страхиња Бановић".

Арсенијевићев филм, који је био отворио 50. ФЕСТ, награђен је за "изванредну глумачку изведбу, визуелну атмосферу филмских слика високог европског стандарда и за редитељско умеће".

Арсенијевић је у обраћању присутнима рекао да је "увек јако емотивно кад сте препознати и добијете награду у својој земљи и граду", и да је за његов филм велика част награда која носи име оснивача ФЕСТ-а.

Жири "Федеора" дао је Награду за најбољи филм у интернационалној селекцији "Оптужби", пошто су Анжелика Артјук, Драган Јовићевић и Матиц Мајцен оценили да "покреће горућа питања о сексуалном злостављању и износи их на начин да суочава све сукобљене стране".

"Почасни Београдски победник за изузетан допринос филму" уручен је Дину Девлину, америчком редитељу, сценаристи и продуценту филмова као што су "Универзални војник", "Звездана капија", "Дан независности" и "Годзила".

Примивсис награду од директора ЦЕБЕФ-а Дамира Хандановића, Девлин је присутнима у дворани рекао да је био "почаствован али и изненађен" када је сазнао да ће добити награду ФЕСТ-а.

"Филмови које сам правио нису били за награде и успех код критичара, већ само да забаве гледаоце, да их одведем на сат, два од свакодневице. Награде које сам добијао биле су од обичне публике", приметио је Девлин.

Он је испричао како су га на једном ручку у Београду препознале мајка и ћерка и захвалиле му што је његова серија "Левераге" помогла њиховој породици да у тешким тренуцима заборави на све на тренутак и улије им наду.

"То је најупечатљивија похвала. Али то сте ви - српски народ. Овде четири године радим серије и филм и надам се да ћу још толико. Захвалан сам на топлом пријему и великодушности. Зато ми и ова награда значи више него што се могу захвалити", истакао је Девлин.

Он се захвалио и премијерки Србије Ани Брнабић, Министарству културе Србије, Филмском центру Србије, Граду Београду и ФЕСТ-у на награди.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл је поручио да јубиларни ФЕСТ није био граница способности организатора, али јесте могућности", имајући у виду рад у условима пандемије и рата у окружењу.

Уметнички директор ФЕСТ-а и Југословенске кинотеке Југослав Пантелић се проглашавајући фестивал затвореним захвалио свима који су снимили филмове приказане на ФЕСТ-у и свима који су их гледали и оцењивали.

"Надам се да ће 51. ФЕСТ бити одржан у бољем свету без рата и болештина", рекао је Пантелић.

Свечаност је водила глумица Катарина Радивојевић, а на затварању ФЕСТ-а је Симфонијски оркестар Радиотелевизије Србије, са диригентом Бојаном Суђићема, изводио музику композитора Џона Вилијамса из филмова “Ратови звезда”, “Индијана Џонс”, “Супермен” и “Хари Потер”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести