СВЕТСКА ТВ ПРЕМИЈЕРА „Дара из Јасеновца” вечерас на РТС-у

Најишчекиванији српски филм ове године, „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, а по сценарију Наташе Дракулић, имаће ексклузивну светску телевизијску премијеру на првом програму Радио-телевизије Србије у вечерас у 20 часова.
dara iz jasenovca/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У питању је филм о коме се говори са обе стране Атлантика. Српски кандидат за Оскара, историјска драма која је покренула лавину коментара од позитивних до негативних.

Радња филма смештена је у 1940. годину и прати девојчицу Дару у Хрватској док се суочава са страхотама ере Холокауста након што је заједно са мајком и браћом и сестрама одведена у комплекс концентрационих логора познат као Јасеновац. Док се око ње одвијају неизрецива зверства, млада Дара мора да призове огромну храброст да заштити свог малолетног брата од страшне судбине, да заштити сопствени опстанак и зацрта несигурни пут ка слободи.

Филм је премијерно приказан 25. новембра у Грачаници. Београдска премијера уз присуство ауторске и глумачке екипе, заказана је за 22. април, када се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац. Историјска драма о стравичним злочинима у Другом светском рату, од 5. фебруара са успехом се приказује у биоскопима широм Америке. На ред је дошла и публика Србији.

– Одлука да се филм прикаже на телевизији пре живота у биоскопима је независно донета од редитеља Антонијевића и мене, а проузрокована је свом причом која се дешава око филма, његове номинације за нашег кандидата за Оскара, а поготово на неколико неумесних и неоснованих критика, да је филм наша пропаганда и да Срби нису били жртве у Јасеновцу. Тако да је наша жеља била да прикажемо филм пре времена да га што више људи види – истакао је продуцент филма Макса Ћатовић.

Главна и одговорна уредница забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић рекла је да је значајно да Јавни сервис у овом тренутку емитује овај филм.

– Било је доста контроверзи у вези са овим филмом од друштвених, историјских, уметничких и мислим да је прави тренутак да грађани Србије погледају овај филм и донесу свој суд. Сматрамо да је веома значајно што се ова трауматична и болна тема нашла на филмском платну односно у једном филму и да се проблем и траума Јасеновца сагледа из перспективе српских жртава – рекла је Оливера Ковачевић.

Филм „Дара из Јасеновца” снимљен је на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, после званичне премијере у Београду, наћи се на репертоару биоскопа у Србији.

Девојчицу Дару игра млада Биљана Чекић, а поред ње играју и Ања Станић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Миленковић, Вук Костић и други глумци.

 

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести