Трећи Сомборски филмски фестивал од 10. до 13. јула

СОМБОР: Трећи Сомборски филмски фестивал биће одржан од 10. до 13. јула у организацији Културног центра "Лаза Костић". На репертоару ће се наћи 11 филмова у четири селекције: Главни програм, ВИП Кинотека, Панорама шведских филмова, и Носталгија, а гост селектор програма је Иван Карл.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова и концерти.

Према речима Весне Шашић, директорке Културног центра “Лаза Костић”, фестивалски тим чине еминентни филмски радници, чија имена обећавају изузетан програм.

"Сомборски филмски фестивал из године у годину расте, добија свој специфичан шарм и са задовољством можемо истаћи да смо овом манифестацијом све ближи остварењу визије нашег суграђанина Ернеста Бошњака, филмског пионира, који је Сомбор препознао као филмски град. Верујемо да ће овогодишње издање фестивала обрадовати све генерације Сомбораца, као и бројне госте које очекујемо на фестивалу", рекла је она.

Овогодишњи концепт подразумева истицање савременог домаћег стваралаштва, односно култних кинематографских остварења нашег поднебља, као и одабрана дела европског и светског филма.

Од свог оснивања, како истичу организатори, фестивал има мисију да истакне хармонизацију вредности и разноврсне културне баштине Сомбора у коме живи више од 20 различитих нација.

Циљ је организовати модеран фестивал богат садржајем, непретенциозан, динамичан и намењен гледаоцима са акцентом на истакнуте госте, наше најеминентније филмске ствараоце.

"Добро је да се гледају и вреднују аутори и глумци, да домаћи филм, колико-толико држи корак са домаћим серијама, чији је домет преко телевизијских и кабловских провајдера, далеко већи од броја биоскопских посетилаца. Надам се да ће се ти филмови гледати, и да ће награде кући понети најбољи. Много је филмских фестивала и у региону који нас окружује, и мало ће их бити одржано ове 2020. године, после короне. Зато Сомборски филмски фестивал, под овогодишњим слоганом "У тем Сомбору" сада има прилику да постави ствари на своје место, за себе и за остале”, изјавио је поводом овогодишњег издања фестивала Карл.

Трећим издањем фестивала промовише се и Сомбор као јединствена “филм фриендлy” локација са дугом традицијом, јединственом архитектуром и богатом културном баштином.

То је препознао и филмски пионир Ернест Бошњак, сомборски кинематограф и један од првих филмских аутора у Србији, по коме једна од награда носи име.

Бошњак је био оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.

Као присталица филма и ентузијаста, и сам је почео да снима филмове 1909. године, а за заслуге на развоју југословенског филма добио је државну пензију.

"Имајући у виду славну историју сомборске кинематографије, фестивал жели да постане национални фестивал који ће својим активностима повећати видљивост Сомбора на културној сцени Србије. Такође, фестивал жели да селекцијом и концептом прерасте локалне оквире и представи се као догађај од националног значаја, а да награда Ернест постане инспиративна и поштована у српској кинематографији”, поручују организатори.

У оквиру предфестивалског програма “Филмска парада”, биће приказани анимирани дечији филмови “Петар Пан и магична књига Недођије” (среда, 8. јул) као и “Црвле: никад не летиш сам” (четвртак, 9. јул).

У главној селекцији ће од 10. јула бити приказана савремена домаћа филмска остварења, настала у Србији али и кроз копродукције са другим европским земљама са значајном филмском репутацијом.

Селекција “ВИП Кинотека” посвећена је класицима српског филма који су проглашени за културно добро од националног значаја.

На фестивалу ће бити и избор рестаурираних остварења насталих у сарадњи оператера ВИП са Југословенском кинотеком, сачуваних у врхунском квалитету слике и тона за будуће генерације.

Панорама шведског филма реализована је у сарадњи са амбасадом ове земље и приказује остварења из савремене шведске кинематографије.

Селекција “Носталгија” посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора.

Улаз на све програме трећег издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а филмови и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта Сомбор, Дворишту Жупаније, и на Тргу Светог Ђорђа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести