У петак новосадска премијера „Заспанке за војнике“

Новосадска премијера филма „Заспанка за војнике“ редитеља Предрага Антонијевића заказана је за петак од 21 час у Великој сали Културног центра Новог Сада.
r
Фото: Youtube Printscreen

Филм је настао продукцији Филма данас, Комуне и Dandelion Production Inc и копродукцији Авала филма, Contrast studios, Concept Studia и Direct Medie. Премијера филма одржана је синоћ у Београду на званичној државној прослави завршетка Великог рата, а ово остварење ће се од сутра наћи на биоскопским платнима широм Србије и Републике Српске.

Филм је заснован на сценарију Наташе Дракулић,који је рађен по мотивима познатог тротомног романа из 1937. године „Српска трилогија“  Стевана Јаковљевића (1890- 1962). Редитељ Антонијевић, који је готово три деценије филмски каријеру стварао у Холивуду, каже да су га одувек интересовале теме из српске историје везане за Први светски рат. Желео је, каже, да направи антиратни филм, који ће бити ода генерацији Велики рат на својим плећима, жртвујући се и бранећи отаџбину и свој кућни праг без поговора. Филм је назвао патриотском читанком зато што треба да врати веру младима у то ко смо ми и за шта смо као народ способни.

Према синопсису Стеван Јаковљевић, професор биологије и учесник Првог светског рата на страни српске војске, долази на прославу двадесетогодишњице рата и отварање спомен костурнице у село у којем је некада боравио заједно са својом првом ратном јединицом, Петом тобyијском батеријом. Сусреће само остарелог комаданта јединице. Кроз њихове флеш-бекове отвара се судбина Пете батерије, која је престала да постоји баш у том селу. У овој причи о храбрости и пријатељству, лик потпоручника Александра, чију судбину сазнајемо на крају, показаће и зашто је српска војска упркос свим недаћама успевала да изнесе толике војне подухвате – јер је један човек, поручник, надређени, свесно жртвоваво свој живот, пре тога углед и част, да би спасао бар једног свог војника. А преживео је само један – и овај филм је његово сећање на своје ратне другове, уједно и сећање на пола милиона погинулих српских војника у Првом светском рату над чијим гробовима цвета мали плави цвет, заспанка, да их чува кад судбина и историја већ нису…

У улози Стевана Јаковљевића је Марко Васиљевић, Александар је Вук Јовановић, а командант Љубомир Бандовић. У осталим улогама су Ненад Окановић, Александар Ђурица, Иван Ђорђевић, Марко Гверо, Никола Илић, Марко Павловски, Стефан Радоњић, Петар Кокиновић, Јован Гулан, Милица Михајловић, Наташа Нинковић и Небојша Глоговац. Костимограф је Иванка Крстовић, сценограф Миленко Јеремић, директор фотографије Милош Кодемо, композитор Александра Ковач.

Предраг - Гага Антонијевић (59) је, иначе, између осталог, режирао филм “О покојнику све најлепше” (1984) и серију каја ја проистекла из њега “Како се калио народ Горњег Јауковца”, потом филм “Мала” (1991), а након одласка у САД снима филм “Спаситељ” са Денисом Квејдом 1998, те четири године касније потписује “Hard Cash” са Кристијаном Слејтером и Валом Килмером... Креирао је и режирао једну од новијих популарних домаћих серија “Убице мога оца”.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести