У Равном Селу вечерас почиње четврто издање филмског фестивала

Четврти по реду Равно Село Филм Фестивал свечано ће бити отворен вечерас у 20 , концертом филмске музике на којем ће као солисти наступити првакиња београдске опере Сања Керкез, глумице Даница Максимовић, Вања Милачић и Срна Ђенадић, као и Равноселац Лука Мараш.
с
Фото: Промо

Специјални гост концерта је амерички глумац Адам Девенпорт. Солисте ће пратити новосадски филхармоничари под управом Микице Јевтића, а концерт ће директно преносити Радио-телевизија Војводине.

Сам филмски програм почеће остварењем руског хорор трилера „Супердип”, у режији Арсенија Сјухина, са Миленом Радуловић у главној улози. Супердип је тајни совјетски објекат смештен на Кољском полуострву, и ту су 1987, на дубини од 12 км испод површине Земље, забележени необјашњиви гласови који подсећају на вриску и јауке великог броја људи. Епидемиолог, Ана Фјодорова, коју игра Милена Радуловић, и специјална војна јединица, имају задатак да открију узрок мистериозних догађаја на научној станици, која се налази дубоко испод површине земље. Инспирисан култним остварењима “Ствар” Џона Карпентера, и саге “Осми путник”, филм је сниман на оригиналној локацији, близу Мурманска на самом северу Русије, где су се заправо и догодили науци необјашњиви догађаји, који су потом прерасли у народне легенде. „Супердип” нуди своју верзију приче и разлог наглог затварања једног од највећих научних пројеката Совјетског Савеза.

Следеће вечери, 2. јула, у главном програму публика ће моћи да види филм „Лихвар” Немање Ћеранића, те премијеру чешког остварења „Смотај и пали” са Предрагом Бјелцем у једној од главних улога. „Лихвар” је крими-драма снимљена по сценарију Страхиње Маyаревића, у којем главну улогу тумачи Душан Петковић, а у глумачкој екипи су и Страхиња Блажић, Бранко Видаковић, Златан Видовић, Младен Андрејевић, Александар Ђурица, Татјана Венчаловски, Милица Грујичић... Када је, пак, реч о филму „Смотај и пали”, може се рећи да је у питању својеврстан чешки  одговор на „гангстерске” филмове Гаја Ричија или Квентина Тарантина. 

Вечерњи програм у суботу, 3. јула, отвара прва српско-турска копродукција, филм „Потенцијални кандидат” Еркана Касала, која је имала прилику да види и публика београдског Феста. Ова политичка драма је на Међународном филмском фестивалу у Истанбулу добила награду за режију, монтажу, као и награду Фипресци. Исте вечери биће приказано и мађарски психолошки ноар „Припреме за заједнички живот на неодређено време” Лили Хорват, који је такође био у такмичарском програму Феста, а у главној улози је једна од најзанимљивијих европских глумица Наташа Сторк. Овај филм је недавно добио и награду „New vision award“ фестивалске мреже „Moving Images Open Borders“ за европски уметнички филм са изузетним ауторским приступом. 

Главни програм фестивала затвориће домаћи филм “Једини излаз”, са Анђелком Прпић и Љубомиром Бандовићем у главним улогама. Овај трилер рађен по сценарију Марка Поповића, режирао је Дарко Николић, а у глумачкој екипи су и Даница Максимовић, Милан Чучиловић, Никола Ристановски, Милена Предић, Јанко Поповић Воларић, Тони Михајловски, Соња Колачарић, Јово Максић, Борис Комненић, Андрија Бошковић и Клара Хрвановић.  Оснивач фестивала Лазар Ристовски је недавно, најавио почетак градње новог дома културе у Равном Селу у којем је све и почело, будући да је, након што је овај објекат пре пет година изгорео, чувени глумац, редитељ и продуцент одлучио да у родном месту организује филмски фестивал, који би помогао да се дом културе „подигне из пепела”. „После пет година борбе у пет сетова та се борба се исплатила. Стари дом се руши, а нови почиње да се зида. Лепо је када се граде путеви и фабрике, али када се подизе један објекат културе, то је за земљу исто тако важно. Равно Село ће бити расадник талената. Ја ћу се побринути да наш Дом буде стално пун и публиком и најквалитетнијим програмима”, рекао је Рисовски,

Равно Село филм фестивал је од самог почетка оријентисан ка младим филмским ствараоцима, те је поред дебитантских играних филмова, у фокусу имао и студентска остварења, док ове године први пут доноси и трећу селекцију под називом „Кратких 100 минута“ у оквиру које ће бити приказани документарни филмови који су привукли велику пажњу критике и јавности у претходном периоду. Гост селектор главног програма четвртог издања је Драган Јеличић, а за избор документарних филмова задужен је Игор Тохољ. Гости у оквиру студентског филма су студенти Академије из Скопља, док ће лице у фокусу фестивала бити глумица Тамара Драгичевић. Овогодишње издање Равно Село Филм Фестивала реализује се уз подршку Покрајинске владе, Министарства културе и општине Врбас.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести