У Руми одржан фестивал једноминутног и кратког филма

РУМА: Пројекцијом награђених филмова у недељу увече затворен је 8. Међународни фестивал једноминутног и кратког филма “Mister Vorky” у Културном центру “Брана Црнчевић” у Руми, саопштила је дирекција смотре.
film
Фото: Pixabay
У току пет фестивалских дана приказан је 21 кратки филм и 120 једноминутних филмова, а организоване су презентације, разговори и пројекције у пратећим програмима.
Награда публике припала је једноминутном филму “Лео” иранског аутора Моеинија Рухоламинија.
Трочлани жири за једноминутне филмове чинили су - Маша Нешковић, филмска редитељка из Београда, Жарко Иванов, редитељ и продуцент из Скопља и Роналд Панза, театролог и филмолог из Мостара.
Они су доделили три специјална признања остварењима “Ми, овде” аутора Бега Викарија и Маји Мартиарени из Шпаније, “Хаику” Телма Рибеира из Португала и “Глава у облацима” Леонида Григурка из Русије.
Стручни жири је награду за најбољи страни једноминутни филм доделио анимираном остварењу “Црна слина и златни квадрати” Ирине Рубине из Немачке.
Награду за најбољи домаћи једноминутни филм понео је “Мали човек” Стева Маровића и Николе Ђелошевића, док је Гранд При за најбољи једноминутни филм припао анимираном делу “Рибе” Париса Паркса из Америке.
Одлуку о најбољим краткометражним филмовима у такмичарском програму “9413”, донео је Иван Велисављевић, драматург и филмски критичар из Београда.
Специјално признање припало је аустријско-канадском остварењу “На ивици пропасти” ауторке Михаеле Грил, а за најбољи кратки филм фестивала проглашен је српски документарни филм ”Ја сам број” Зорана Таировића.
За наведени филм образложење жирија каже да визуелно рафиниран, фрагментаран, емотивно интензиван и политички ангажован документарац говори о ромској породици Ђурђевић, али заправо приповеда о сиромаштву и производњи сиромаштва као најгорем насиљу.
Оснивач и организатор фестивал "Mister Vorky" је Независни филмски центар "Vorky Team" из Руме, који наставља своју мисију промоције живота и дела великана филмске уметности - Славољуба Славка Воркапића, у сарадњи са Културним центром “Брана Црнчевић” и Завичајним музејем.
Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања и Општина Рума.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести