ОФФ У САРАЈЕВУ И српски филмови вребају Прстен

У Сарајеву ће од 24. до 29. јула бити одржан 12. Омладински филмски ферстивал (ОФФ), на којем са својим остварењима учествују и неки наши млади аутори.
Iz filma „Bambilend” Danila Stanimirovića Foto: privatna arhiva
Фото: Из филма „Бамбиленд” Данила Станимировића Фото: приватна архива

Од укупно 35 филмова, 12 је дугометражних, док се у главном програму приказују краткометражни. У главном програму под називом “Волф компетишн” одабрано је 14 филмова, а у овој селекцији краткометражних играних филмова учествују и српски “Нови телевизор” Нине Огњановић, затим“Пронађени” Исидоре Булатовић, и “Бамбиленд” Данила Станимировића.

У програму под називом “Оф генерација”, међу десет остварења, уврштени су и филмови наших аутора: “Матурско вече” Гвоздена Илића и “Вртлог” Анђелка Бероша.

Обе поменуте категорије су такмичарске, и у њима се за најбоља остварења додељује Прстен фестивала. Трећа категорија је “Пет највећих” и у оквиру ње се приказују дугометражни филмови А продукције. Пројекције на овом фестивалу ће се одвијати на три локације, од којих су две на отвореном.

Филм “Пронађени” редитељке Исидоре Булатовић продуцирала је Академија уметности из Београда, а у њему играју: Анита Огњановић, Немања Милуновић, Вељко Стевановић и Марко Васиљевић.

Факултет драмских уметности је продуцент филма “Нови телевизор” редитељке Нине Огњановић, у којем играју: Јана Бјелица, Игор Филиповић, Бранислава Стефановић, Ђорђе Митровић и Натаса Балог. Овај факултет је, уз Савину Смедеревац и Косту Илића, продуцирао и филм “Матурско вече” Гвоздена Илића, у којем су у улогама Ивана Зечевић, Павле Менсур и Павле Чемерикић

Редитељ “Бамбиленда” Данило Станимировић продуцент је овог филма, уз Долорис Ашковић, а у њему су улоге поверене Павлу Чемерикићу и Теодори Јанковић.

И редитељ “Вртлога” Анђелко Берош продуцирао је свој филм, у којем глуме Елизабета Ђоревска и Александар Ђурић.

Овај “фестивал за младе и о младима”, како наводе организатори,”главни акценат ставља на регионални кратки студентски и аматерски играни филм. Циљ је промовисати младе филмске ауторе из југоисточне Европе и створити платформу и амбијент у оквиру којих могу представити своје професионалне и аматерске филмове те стећи нове контакте и везе за даље деловање.” У складу с тим је и податак да организацију овог фестивала “сачињава најмлађа фестивалска екипа на свету где је просек година упослених 22.”

        Н. П-ј.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести