Украјина у фокусу Палићког фестивала

БЕОГРАД: Фестивал европског филма Палић у оквиру селекције "Украјина у фокусу" представиће шест остварења од 17. до 22. јула у суботичком биоскопу "Еуросинема", саопштили су данас организатори.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Како је најављено, у термину од 17 часова биће приказани украјински филмови "Рефлексија" редитеља Валентина Васјановича, “Лоши путеви” Наталије Ворожбит, “Носорог” Олега Сенцова, “Стоп Землиа” Катарине Горонстаи, “Руже” Ирене Чеченко и “Ова киша никада неће стати” Алине Горлове.

Палићки фестивал селекцију реализује у сарадњи са Украјинским институтом, јавном установом повезаном са Министарством спољних послова Украјине.

Програмски директор Палића Мирослав Могоровић је оценио да су “у последњој деценији украјински филмски ствараоци развили аутентичан и храбар филмски израз, стилски се ослањајући на надреализам".

"Ово стваралачко надахнуће нових младих и перспективних аутора поново је вратило украјинску кинематографију у жижу интересовања светских фестивала, те је пре почетка агресије којој сведочимо, украјински филм доживео нови велики узлет", навео је Могоровић.

Према његовим речима, међу одабраним филмовима посебно истичу ауторке чија "перспектива доноси нешто аутентично".

У “Рефлексији” украјинског хирурга Сергеја заробљавају руске снага током сукоба на истоку Украјине, а “Лоши путеви” представља четири кратке приче смештене у ратни Донбас.

Филм “Носорог” радњу смешта у индустријски провинцијски град деведесетих година, а “Стоп Земља” говори о перспективама украјинске омладине.

“Руже” су трагикомични мјузикл о женама, уметницама и грађанкама "земље која пролази кроз револуцију и рат", док документарни филм “Ова киша никада неће стати” води публику на "снажно, визуелно привлачно путовање кроз бескрајни циклус рата и мира".

29. Фестивал европског филма Палић ће од 16. до 22. јула представити више од 130 филмова у 15 различитих селекција и програмских целина на Летњој позорници Палићу, као и у биоскопима "Еуроcинема", "Абазија" и "Лифка". Организатор је Отворени универзитета Суботица.

Фестивал су подржали Министарство културе Србије, Покрајински секретаријат за културу, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА и други.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести