Уз ватромет и фанфаре почео 48. "Софест"

СОПОТ: Уз ватромет, фанфаре и дефиле филмских екипа у Сопоту је почео 48. Филмски фестивал "Софест", а редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу уручена је Награда за допринос филмској уметности.
sofest_otv
Фото: Танјуг (Видео)

Награду је у уторак увече Ђорђевићу уручио секретар за културу града Београда Иван Карл, који је истакао да је он "икона наше кинематографије и да ће од њега бити још много тога".

"Дивно изгледате одавде. Имам 95 година, а знате ли зашто? Зато што сам рођен на селу и никада нисам јео воће. Наравно да сам пушио и на филму радим 70 година", рекао је Ђорђевић.

Признао је да се не сећа наслова свих филмова, јер су неки били јако лоши.

"Са Миленом Дравић сам снимио 11 филмова и последње три године она и ја смо имали сценарио за филм у коме би играла главну улогу, међутим филмске куће нису имале слуха за тај сценарио и она је преминула", рекао је Ђорђевић.

Он је предложио организаторима "Софеста" да неки од филмова које је снимио са Миленом Дравић буду приказани у Сопоту.

"Онда ће Софест поново имати сусрет са нашом Миленом Дравић као да је жива", рекао је Ђорђевић.

"Софест" је отворио председник општине Сопот и председник фестивалског одбора Живорад Милосављевић.

"Сопот је данас престоница културе у нашој земљи и место на коме се одвија програм за душу сваког човека. Захваљујући филмском фестивалу, наш невелики град и питоми Космај заволеле су и трајно му остале верне хиљаде људи из свих крајева наше земље и ван њених граница. Највећи уметници су брзо постајали наши другари и пријатељи, који су се увек враћали овде, а многи од њих су и данас наше комшије", истакао је Милосављевић.

Он је рекао да ће за две године "Софест" обележити пола века постојања када ће се сетити свих оних који су уградили делове свог стваралаштва у богату фестивалску историју, а ове године кроз домаће филмове и остварења из окружења пружају прилику публици да "на једном месту сагледа токове, али и странпутице, у актуелном тренутку српског и ексјугословенског филма".

Свечаном отварању претходио је дефиле филмских екипа у фијакерима.

Глумце, редитеље, продуценте дочекивали су Милосављевић, уметнички директор "Софеста" Александар Аврамовић и директорка Центра за културу Сопот Сузана Анастасов Марковић, као и многобројна публика.

У музичком делу програма Биг Бенд РТС-а извео је познате мелодије из филмова и ТВ серија, а наступили су и група "КАЛ" и КУД "Космај" из Сопота.

Под слоганом "По јутру се дан познаје", до 6. јула у такмичарском програму биће приказано 18 филмова, а о наградама ће одлучивати жири у коме су филмски посленик Радослав Зеленовић, глумица Јована Гавриловић и филмски критичар Дејан Дабић. 

У Центру за културу Сопота постављена је изложба плаката филмова Пурише Ђорђевића о чијем стваралаштву ће се говорити на панелу 5. јула.

Изложене су и фотографије Бранка Белића и портрети познатих глумаца рађених као 3Д слике аутора Небојше Јакшића.

Први филм на програму "Софеста" је "Шавови" Мирослава Терзића, који је публика имала прилику да погледа након отварања, а фестивал ће 6. јула затворити "Делиријум Тременс" Горана Марковића.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести