Вечерас 94. церемонија додела Оскара

ЛОС АНЂЕЛЕС: Овогодишња 94. церемонија додела престижне филмске награде Оскар биће одржана вечерас у Долби Театру у Лос Анђелесу.
oskar pixabay
Фото: pixabay.com

Церемонију доделе најпрестижније награде водиће Реџина Хол, Ејми Шумер и Ванда Сајкс.

Почетак церемоније заказан је за 20 сати по пацифичком времену, а по средњоеврпском времену одвијаће се у ноћи са недеље на понедељак.

Филм "Шапе пасје" (The Power of the Dog) Џејн Кемпион, са Бенедиктом Камбербачем у главном улози, има 12 номинација, прати га "Дина" са 10, а следе "Белфаст" и "Прича са западне стране са по седам.

У категорији за најбољи филм номиновани су: „Краљ Ричард" у режији Реиналда Маркуса Грина, „Прича са западне стране" Стивена Спилберга, „Не гледај горе" Адама Мекеја, „CODA“ Шиан Хедер, „Белфаст" у режији Кенета Бране, "Шапе пасје" редитељке Џејн Кемпион, „Улица ноћних мора" Гиљерма дел Тора, „Дина“ Дениса Вилнева, „Лицорице Пижа" Пола Томаса Андерсена и као најбоље оцењени филм према мишљењу гледалаца „Drive My Car" у режији Рјусуке Хамагучија.

У категорији за најбољу глумицу номиноване су: Џесика Честејн - „Очи Теми Феј", Оливија Колман у филму "Мрачна кћи", Пенелопе Круз за улогу у „Паралелне мајке", Никол Кидман у "Being the Ricardos" и Кристен Стјуарт за улогу принцезе Дајане у филму „Спенсер".

У категорији за најбољег глумца нашли су се: Хавиер Бардем у филму „Being the Ricardos", Бенедикт Камбербач за улогу у филму „Шапе пасје", Ендру Гарфилд који игра у остварењу „tick, tick… BOOM!", затим Вил Смит у “Краљу Ричарду" и Дензел Вошингтон за улогу у „Трагедији Магбета".

У категорији за најбољег редитеља боре се Кенет Брана за филм „Белфаст", Пол Томас Андерсон с филмом „Лицорице Пижа", Џејн Кемпион која је режирала „Шапе пасје", Рјусуке Хамагучи са „Drive My Car“ као и Стивен Спилберг са „Причом са западне стране".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести