Вечерас додела Оскара, "Рома" и "Миљеница" фаворити

ЛОС АНЂЕЛЕС: У Долби театру у Лос Анђелесу ноћас ће бити одржана 91. церемонија доделе Оскара, награде америчке Академије филмских уметности и науке. У категорији за најбољи филм ове године је номиновано осам филмова.
1
Фото: EPA/MIKE NELSON

Фаворитима са по 10 номинација се сматрају британски филм "Миљеница", црна комедија о политичким интригама и играма моћи на двору краљице Ане у 18. веку, и "Рома", носталгични осврт на живот једне кућне помоћнице у дому средњег сталежа у Мексико Ситију.

"Миљеница" је добила и три номинације за глумачке награде. Оливија Колман је кандидаткиња за најбољу глумицу. За споредну женску улогу номиноване су и Ема Стоун и Рејчел Вајс.

Ипак, сам број номинација не гарантује да ће неко и добити награду за најбољи филм, јер за то гласа 8.200 чланова Академије из различитих области, каже сценариста и редитељ Мареј Хорвиц за Глас Америке.

"Црни клановац" Спајка Лија, оштра сатира о расизму у Америци, кандидат је за шест Оскара, док је за седам Оскара номинован "Црни пантер", филм о суперхероју, Рајана Куглера.

"Звезда је рођена" добила је осам номинација, међу којима за најбољи филм, као и за главну мушку улогу за Бредлија Купера, док је лејди Гага номинована за главну женску улогу као и оригиналну песму за "Shallow."

Филм о групи Квин, "Боемска рапсодија" такође је номинован за најбољи филм, а Рами Малек за најбољег глумца. 

У категорији најбољег филма је и "Зелена књига", чије су звезде Виго Мортенсен и Махершала Али номиновани за главну и споредну улогу…као и "Потпредседник" - који је донео и номинације за главну мушку улогу Кристијану Бејлу, Ејми Адамс за споредну женску улогу, а Адаму Мекеју за режију.

Дизнијеви "Инцредиблес 2" и "Ralph Breaks the Internet" су у трци за најбољи анимирани филм.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести