Више од 100 филмова на фестивалу Мерлинка

БЕОГРАД: Међународни фестивал queer филма "Мерлинка" одржаће се од 6. до 9. децембра у Дому омладине Београда, а публика ће бити у прилици да види више од 100 филмова из 35 држава, међу којима и остварења из европских земаља, Парагваја, Бразила, Русије, Индије, Кине и Аустралије, најавили су данас организатори на конференцији за медије у ДОБ. 
promo
Фото: Youtube Printscreen

Многи од филмова награђивани су на најпрестижнијим светским фестивалима попут Берлинала, Фестивала у Кану, Сунданце фестивала и других. 

У фокусу овогодишњег фестивалског програма је Немачка, и немачка кинематографија. 

Према речима Предрага Аздејковића, уметничког директора и оснивача фестивала, овогодишњи фестивал се организује под слоганом "Упркос свему", јер није било лако доћи до ове двоцифрене бројке:

"Фестивал се и данас перципира као гето ЛГБТ популације иако се ми трудимо да Мерлинку представљамо као сваки други филмски фестивал у Београду, који пре свега слави квалитетан филм, што наш овогодишњи програм свакако доказује. Такође, могу слободно рећи да је Мерлинка фестивал ове године посвећен и нашој дијаспори која вредно снима, тако да нам долазе два филма, америчко-кинески "Мали Мајло" који је режирао Драго Лазетић и канадски филм "Шварци" у режији Алекса Вујошевића. Обојица ће бити гости фестивала", рекао је Аздејковић.

Фестивал отвара дугоочекивана премијера филма "Срећни принц", редитељског дебија познатог глумца Руперта Еверета . 

Реч је о дирљивој драматизацији последњих година изгнанства великог писца Оскара Вајлда, моћној алегорији страсти и искупљења приказаној на престижним фестивалима Berlinale и Sundance.

За музички део церемоније свечаног отварања фестивала и добру атмосферу биће задужене Бојана Стаменов, представница Србије на Евровизији 2015 и Дајана Хо, београдска дрег краљица. 

Посебну пажњу публике привући ће 8. децембра у Дому омладине Београда пројекција филма "Међу људима: Живот и глума" Желимира Жилника, након чега ће славни редитељ разговарати са посетиоцима Мерлинка фестивала. 

Гости фестивала биће многобројни аутори, редитељи, глумци и продуценти, међу којима британски продуцент Петер Милар, аустријски глумац Грегор Колхофер, редитељ Драго Лазетић , редитељке Маша Зиа Ленардич и Ања Вутеј, редитељ Јан-Петер...

Свечано затварање фестивал и проглашење најбољих филмских остварења заказано је за недељу, 9. децембра, у Великој сали Дома омладине Београда. 

Најбоље филмове десетог Мерлинка фестивала бираће жири у саставу: Ајлен Пинкер, Јону Лејсер и Владана Васић. Такође, први пут ове године публика ће бирати најбољи ултра-кратки филм, који траје до 5 минута.

На церемонији свечаног затварања наступиће Ивана Рашић познатија као "Сајси ЕмСи и Тијана Рашић.

У оквиру пратећег програма биће организована трибина "Сексуално насиље,закон јаче(г)", изложба фотографија "Животи у транзицији" LGBTQ Србија" аутора Слободан Ранђеловић, као и две књижевне вечери: "Филмоване queer књиге" и "Домаћа queer књижевност".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести