Владимиру Петрићу додељена награда Небојша Поповић

БЕОГРАД: Професору Владимиру Влади Петрићу додељена је награда „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе у Културном центру Београда. 
nagrada nebojsa popovic
Фото: Tanjug

Награда „Небојша Поповић“ је основана 2016. године као признање и подршка професионалцима, појединцима и групама, који то раде на модеран и промишљен начин, у настојању да филмској уметности очувају дигнитет и пажњу коју заслужује.
Према мишљењу жирија који су чинили Радослав Зеленовић, Небојша Брадић и Стефан Арсенијевић, професор Влада Петрић је један од најзначајнијих савремених теоретичара и историчара филма. 

Петрић је професорску каријеру започео на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, а наставио је на чувеном Универзитету Харвард, где је основао и водио Харвардски филмски архив са циљем да промовише филм као уметност и подстакне његово мултидисциплинарно изучавање. Као филмски критичар објављивао је радове у Политици и угледним специјализованим часописима Sight and Sounds, Cinema Journal и Film Qyarterly, казао је Брадић. 

Брадић је додао да међу најзначајније Петрићеве књиге спадају „Чаробни екран“ (1962), „Шекспир и филм“ (1964), „Увођење у филм“ (1968), „Развој филмских врста“ (1970), „Филм и снови“ (1981), „Конструктивизам у филму“ (1987)...
Петрић је активан и као филмски стваралац, проширујући своје трагање за „чистом филмичношћу# у пракси, кроз филмове и филмске есеје „Немилосрдни анђео“, „Симфонија руку“, „Естетика покретне слике“, „Зид успомена“... значајну енергију уложио је и у очување наслеђа Славка Воркапића, чије су поставке о кинестезији биле почетна инспирација за Петрићеву филмску теорију, образложио је Брадић. 

Професор Петрић се захвалио на вредном признању и напоменуо да је био јако изненађен када му је супруга казала да је добио награду. 

Истина је да сам Небојшу Поповића срео само једном и пало ми је напамет да замолим жири да награди неког другог. Ипак, схватио сам да мене и Небојшу Поповића повезује место уредника филмског програма у РТС-у и љубав према добром филму. Казали су ми да је Поповић био одличан уредник филмског програма и да је „пуштао“ филмове који нису само забавни, казао је Петрић. 

Он је напоменуо да ће новчани део награде донирати за куповину књига и часописа за библиотеку Југословенске кинотеке. 

Некада је био обичај да се важни филмски часописи купују за библиотеку Југословенске кинотеке, па се са тим престало једно двадесетак година због економске кризе. Сада је то опет пракса у југословенској кинотеци, али ваља попунити тај размак од 20 година, казао је Петрић. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести