Жан-Шарлу Првом награда "Андерграунд спирит" на Палићу

ПАЛИЋ: Француски уметник Жан-Шарл Први, коме је на Летњој позорници на Палићу уручена награда “Ундергроунд спирит” за изузетан рад на пољу независног филма, јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије, каже да му то признање много значи зато што први пут добија награду за целокупан рад.
1
Фото: Tanjug

“Ова награда ми значи и зато што симболише мој рад и мој уметнички приступ”, рекао је Жан-Шарл Први на конференцији за новинаре Фестивала европског филма Палић.

Награда му је уручена синоћ.

Он се присетио да је свој први филм снимио пре двадесетак година близу Новог Сада захваљујући Емиру Кустурици чији рад изузетно цени.

“Кустурицу сам срео у Паризу где је снимао и позвао ме у Бачку где је требало да настави са снимањем филма. Пошто је због временских услова морао да прекине снимање, одвео ме је у једну ромску породицу близу Новог Сада и тамо је настао мој први документарац”, рекао је гост из Француске, чији филмови “Гризи своје кости“, “Вожња господња“, „Приче из Тихуане“ и „Топо и вера“ се приказују у биоскопу “Абазија”.

Француски редитељ је испричао и да је његов чукундеда рођен у Србији, да се бавио грађевином и био регрутован од стране немачке војске током рата.

“Пошто није желео да остане у војсци, дезертирао је у Француску, оженио се мојом чукунбабом и и моја породица се настанила у Паризу, али још увек чувамо документ о дедином српском пореклу”, рекао је Жан-Шарл Први.

Каже да у стварању увек има зацртан пут.

“ С једне стране су филмови које волим да гледам, а с друге оно што сам доживео и имам ''проблем'' да филм третирам искључиво као фикцију. Имам потребу да ипак у филм имплементирам оно што сам доживео и често снимање буде авантура . Понекад се деси да се та авантура напрасно заустави у неком тренутку, али ја у тим околностима боље и радим”, рекао је Жан-Шарл Први.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести