Затворен фестивал на Палићу проглашењем победника

ПАЛИЋ: Проглашењем победника 27. Фестивала европског филма Палић, вечерас је у биоскопу "EuroCinema" у Суботици ова значајна културна смотра спустила завесу након седам дана и после 130 филмских пројекција.
FoNet/KomunikArt/Miroslav Mogorović, Nenad Dukić
Фото: FoNet/KomunikArt/Miroslav Mogorović, Nenad Dukić

Како је жири данас преко дана објавио, Златни торањ за најбољи филм отишао је остварењу "Нада“ Марије Седал, у копродукцији Норвешке и Шведске, а ове ноћи познати сценариста и режисер Горан Радовановић испред жирија за Такмичарски програм прочитао је образложење:

"Овај филм нас је на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив, такође очарао нас је својим топлим приказом шире породице и њиховим одговором на најразорније вести које једна породица може примити“.

Мишел Кери из Немачке, као председница жирија овог програма за главну награду, јавила се путем видео линка, што је једино било изводљиво, и похвалила да је ове године фестивал имао историјске, биографске жанрове, изузетно занимљива филмска остварења, да је био тежак избор кога прогласити најбољим, и да се искрено нада да ће доћи следеће године на прелепи Палић.

Радовановић, као и данас раније, представио је званична саопштења за још две награде.

Прва је Палићки торањ за најбољу режију, који је освојила чувена ауторка Агњешка Холанд за филм "Шарлатан“ снимљен у копродукцији Ирске, Чешке, Пољске и Словачке.

"У својој петој деценији стварања, Агњешка Холанд, неуморно посвећена, наставља да сецира европску историју 20. века, ненаметљиво се бави многим темама - мистериозним убиством, историјским драмама, култом личности, а све то упућује на великог филмског ствараоца“, наводи се у образложењу жирија.

Холандова се такође јавила преко видео линка, захвалила на награди и што је публика гледала њеног "Шарлатана“, и истакла да је веома важно што је фестивал на Палићу ипак одржан, и поред веома тешког и опасног времена због Цовида 19.

Специјално признање за филм "Дау.Наташа“ жири је оценио следећим речима: "Необуздани приказ односа жртве и мучитеља, власти и појединца и машинерије тоталитарне државе, то је део ширег ДАУ пројекта који је потпуно без преседана у историји кинематографије“.

Ово дело у режији двоје аутора, Иље Кржановског и Јекатерине Оертел, рађено је у немачко-украјинско-британској копродукцији.

Концепт проглашења награда се састојао у томе да се увек прикаже инсерт награђеног остварења, и по могућности да се преко видео бима обрате награђени аутори.

У жирију награде новинара ФИПРЕСЦИ били су тројица филмских критичара: Антон Сидоренко (Белорусија), Есин Кучуктепепинар (Турска) и Виктор Пас Морандеира (Шпанија), који се појавио преко видео линка да издвоји награђени пољско-шведски филм "Зној“ Магнуса вон Хорна.

Саопштење гласи овако: "Својом суптилном опсервацијом младе инфлуенсерке и људи око ње на друштвеним мрежама, филм пажљиво приказује, виртуелно и реално, вредности нашег времена током кризе, а тежећи интимности, камера не открива гледаоцима истину, већ константно прати јунакињу наглашавајући егзистенцијални пад, суптилно и без осуде“.

Редитељ Вон Хорн је био веома захвалан, и подсетио је преко линка да је већ био на Палићу 2015. године и уживао у дружењу, шетњи поред језера, природи, и освајању награде, коју је показао у кадру, изразивши жељу да се види поново са публиком овог фестивала.

У селекцији „Паралеле и судари“ као најбољи је проглашен необичан пољски анимирани филм "Убиј, па напусти град“ Маријуша Вилчинског, који на први поглед делује у потпуности као нека врста уласка у подсвест рукописа Дејвида Линча, Дарена Аранофског, или можда „мрачног“ Дејвида Финчера.

Јелена Ђуровић, председница жирија, позната је и као аутор онлине емисије "Агитпоп“ о филму и ТВ серијама, истакла је да је сам филм стваран пуних 15 година, да су једногласно донели одлуку, без дилеме, и искрено се нада да ће редитеља видети и на Палићу следеће године.

Онда је прочитала опсежну анализу и образложење: "Победнички филм има смелости не само у начину на који уметник Маријуш Вилчински користи ''лоw-фи'' технику анимације, већ и због решености да напусти рационалну линеарност, а овим дебитантским дугометражним остварењем, аутор је тријумфално положио тест пред публиком, и од њега у будућности можемо очекивати јединствене кинематографске бисере“.

У одлуци стоји и да би аутор Вилчински можда могао припадати тој узвишеној традицији града Лођа, чији су представници Роман Полански и Анџеј Вајда, при чему се свакако осећа и њихов утицај током овог веома комплексног, узнемирујућег, бизарног, али оригиналног анимираног филма.

Аутор се сав усхићен обратио преко видео бима, и изгледа веома необично, као и сам филм.

Оснивач фестивала на Палићу Радослав Зеленовић подсетио је како је све кренуло у веома тешком периоду 1992. године, у доба санкција и распада Југославије, и да је фестивал имао паузу 1996, а онда 1999. једно викенд издање, како је једино било могуће.

Такође је истакао колико је задовољан да се фестивал одржао као трећа срећа, односно треће одлагање, и да нису ишли онлине, јер су се изборили да смотра буде таман онако како доликује, уживо, са публиком.

Зеленовић никоме не би пожелео да ствара фестивал у оваквим условима, а да су потешкоће ове године биле само због короне, а не због новца, којег је било сасвим довољно за организовање, мада ни тога никад доста.

„Видимо се 18. јула 2021. године на Палићу“, пожелео је директор оптимистично публици.

Селектор главног програма Ненад Дукић изразио је пре свега огромну захвалност публици која је долазила седам дана да прати све филмове, а за крај је представио француски филм "Со од суза“ Филипа Гарнела, који је у основи једна љубавна прича, мелодрама, старе школе режије.

Филмски фестивал на Палићу је дефинитивно затворен пројекцијом од 22 часа (EuroCinema биоскоп у Суботици) акционом комедијом "Хотел Београд“ Константина Стацкија, руско-српска копродукција, с Милошем Биковићем у главној улози, док уз њега играју и Љубомир Бандовић, Јелисавета Орашанин, Срђан Жика Тодоровић, Миодраг Радоњић и многи други.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести