Завршен 22. Мотовун филм фестивал: У знаку Диане и Белог дана

Исландски филм “Бели, бели дан”, редитеља Хлинура Палмасона,  добитник је главне награде управо завршеног 22. Мотовун филм фестивала.
d
Фото: Youtube Printscreen

Награду жирија критичара ФИПРЕСЦИ у Мотовуну је добио македонски филм “Бог постоји, њено име је Петрунија” редитељке Теоне Стругар Митевске.

У жирију за главну фестивалску награду били су хрватска редитељка Хана Јушић, наш редитељ Огњен Главонић и пољски филмски критичар и продуцент Михал Хацињски, који је једногласно доделио награду “Пропелер Мотовуна” филму “Бели, бели дан”. По њиховом мишљењу, овај филм, користећи елементе жанра, пропитује емоционални и психолошки терет жаловања, на стилски идиосинкратичан начин.

Филм је снимљен у целини 35-милиметарском камером, а говори о шефу полиције у забаченом исландском градићу, који почиње да сумња да је један мештанин био у вези с његовом покојном супругом која је погинула у трагичној несрећи. Његова опседнутост потрагом за истином постаје све већа, све док не почне да угрожава и њега и његове ближње. За филм “Бог постоји, њено име је Петрунија” жири критике ФИПРЕСЦИ наводи да је “црна комедија, изврсно режиран, монтиран, динамичан и брзо увлачи гледаоца у свој свет".

Претпоследњи дан фестивала завршеног 27, односно 28. јула у раним јутарњим сатима, обележило је изузетно интересовање за филм “Дневник Диане Будисављевић”, у режији Дане Будисављевић, као и за светску премијеру документарца “Туста”, посвећеном покојном члану групе КУД “Идијоти”, у режији дугогодишњег члана мотовунског тима Андреја Коровљева. Тај дан обележио је и готово осмочасовни перформанс Синише Лабровића о популизму и додела награде “50 година” сниматељу Живку Залару.

Мотовун је ове године одао почаст америчком редитељу Ендрјуу Буyалском и његовом некадашњем професору - нашем легендарном редитељу Душану Макавејеву, великом пријатељу Мотовун филм фстивала, у чију је част и један од фестивалских биоскопа добио име “Кино Мак”.

Фестивал је 23. јула управо и почео одавањем почасти великом редитељу и пријатељу Макавејеву. Глумица Ивана Гулин говорила је монолог о сексуалним слободама из његовог култног, дуго забрањеног филма “Њ.Р. Мистерије организма”, у којем га говори Милена Дравић, непрежаљена глумица, како су навели тамошњи медији.

На Мотовун филм фестивалу је током пет дана приказано чак 136 филмова, уз концерте, перформансе, разговоре са ауторима, едукативне и забавне пратеће програме.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести