ЗАВРШЕН 48. ФЕСТ: Београдски победник „Невидљивом животу”

Награда за најбољи филм у главном такмичарском програму 48. Феста, Београдски победник, припао је остварењу “Невидљиви живот” Карима Ањуза.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

“Са прецизном режијом и веома артикулисаним коришћењем свих аспекта филмске нарације, филм ’Невидљиви живот’ публику води на прелепо и горко путовање“, истиче се у образложењу жирија, уз оцену да ово остварење, снимљено у бразилско-немачкој копродукцији, „враћа наду у праву уметност стварања филмова”.

Признање Феста за најбољег редитеља, према оцени жирија, који су творили Себастијан Каваца, Наташа Нинковић, Никола Љуца, Дана Будисављевић и Клеменс Шик, освојио је Вацлав Мохул за “Обојену птицу”, најбољи сценарио је написала Рита Калнејаис, ауторка остварење “Млечни зуби”, док је најбољу главну женску улогу одиграла Трина Дирхолм без које је, како је оцењено, филм „Дама херц” – незамислив”. За најбољег дебитанта на 48. Фесту проглашен је Филипо Менегети, редитељ остварења “Нас две”.

Награду за најбољег глумца добио је Горан Богдан за улогу у филму “Отац” Срдана Голубовића. Богдан је, како је навео жири, награду освојио “снагом свог израза, у улози пониженог човека, са минималним спољним средствима и снажном унутрашњом емотивном огољеношћу “. Примајући признање, он је награду посветио преминулом колеги Небојши Глоговцу, који је требало да игра лик Оца. Иначе, Голубовићевом филму припала је и награда “Федора”, а добио је и признање за најтраженији филм на 48. Фесту.

Жири новоуспостављеног такмичарског програма “Фест фокус”,  најбољим филмом прогласио је остварење “Ивана грозна” Иване Младеновић, док је жири програма “Небојша Ђукелић“ одлучио да награду названу именом нашег чувеног критичара због “иновативности у редитељском поступку у контексту једве свеобухватне породичне драме” додели филму “Матер” Јуре Павловића. “Политикина” награда “Милутин Чолић за редитеља најбољег филма у (већински) српској продукцији на Фесту, припала је Младену Ђорђевићу за “Сумрак у бечком хаустору”. Фестивал је, иначе, завршен извођењем музичко-сценског перформанса “Музички критичар”, славног америчког глумца Џона Малковича, којем је претходно уручено признанање Београдски победник.

        М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести