Завршен Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи

Сценарио Ђорђа Милосављевића за филм „Изгредници“ победник је 42. фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који је завршен свечаним уручењем награда у Амфитеатру „Данило Бата Стојковић“.
Izgrednici/Promo/Festival
Фото: Promo/Festival

Друга награда припала је Димитрију Војнову за сценарио остварења „Едерлези рајзинг“, док је трећу добио Никола Пејаковић за филм „Месо“. Одлуке је једногласно донео жири у саставу Иван Велисављевић, Бојан Вулетић и Бошко Руђинчанин.

Милосављевић је, по оцени жирија необичан егзистенцијалистички трилер претворио у алегорију о узроцима насиља и кругу злочина из ког нема излаза, а филм је режирао Дејан Зечевић.

Сценариста Ђорђе Милосављевић је филмском причом  “Корени”  отворио фестивал. Није се надао да ће га његови  “Изгредници”  и затворити. Више од сат времена после проглашења победника, вратио се у Врњачку Бању.

„На Фесту смо добили ту награду која је такође јако значајна. Награда у Бањи је нешто посебно за сваког сценаристу. Ја сам имао среће да два пута већ, са  “Небеском удицом”  и са  “Апсолутних сто”  добијем ову награду, али ово ми је најзначајнија свакако“, истакао је Ђорђе Милосављевић, сценариста филма  “Изгредници”.

Другонаграђени Димитрије Војнов није лично примио признање за филм  “Едерлези рајзинг”  јер увелико ради на новом филму.

„Ово је 11. награда овом филму у иностранству и на претходним фестивалима који су били у нашој земљи. А сценаристи је ово 3. година да добија награду“, рекао је Драгољуб Војнов, продуцент филма “ Едерлези рајзинг”. По оцени жирија реч је о филму који спаја жанр научне фанстатике са арт филмом и тако покреће релевантна, сложена политичка и филозофска питања, а режирао га је Лазар Бодрожа.

Трећа награда припала је Николи Пејаковићу за сценарио филма  “Месо” у режији Саше Хајдуковића који нуди узбудљиву причу о граду који носи ожиљке рата а који се у новим друштвеним околностима мења у корумпирану Гомору.

Прва награда припала је Ђорђу Милосављевићу за сценарио филма „Изгредници”, друга Димитрију Војнову за „Едерлези рајзинг”, а трећа Николи Пејаковићу за „Месо”

Специјална награда припала је Предрагу Велиновићу за сценарио филма “Нигде”, који је и редитељ,а чија је тема одлазак младих у земље Запада.

„Теме којима се сценарији баве, комплексност филмова које смо имали прилике да видимо и професионалност тих самих сценарија као текстова, јер ми се бавимо и самим читањем текстова и упоређивањем са оним што је на крају у филму, показало је висок квалитет тих филмова. Награђени су се издвојили, било је само питање редоследа“, објаснио је Иван Велисављевић, председник жирија Фестивала филмског сценарија.

Никола Пејаковић добио је Римски златник који град домаћин додељује за допринос Фестивалу филмског сценарија.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести