Зелена књига граби ка Оскару

Филм “Зелена књига” (Green Book) Питера Фарелија, аутора једног од најблесавијих филмова деведесетих „Глупан и тупан”,  тријумфовао је на додели награда Америчког удружења продуцената, испред венецијанским „Златним лавом” награђене “Роме” Алфонса Куарона, музичких драма “Звезда је рођена” Бредлија Купера и “Боемске рапсодије” Брајана Сингера, те хорора „Тихо место” Џона Красинског и комедије „Вајс” Адама Мекеја.
д
Фото: Промо

С обзиром на то да став Америчког удружења продуцената спада у оне које се најпажљивије ослушкује као наговештај за Оскара, „Зелена књига” се тако пробила у сам врх фаворита за најпорестижније признање у свету седме уметности. Јер, од 29 претходних добитника главне награде ПГА, чак њих 20 освојило Оскара, укључујући прошлогодишњег победника “Облик водер”.

Подсетимо, филм “Зелена књига смештен је у шездесете године прошлог века и прати префињеног пијанисту Дона Ширлија (Махершала Али) који креће на турнеју по расизмом задојеном америчком југу и као возача ангажује неотесаног избацивача из Бронкса италијанског порекла (Виго Мортенсен). Филм је претходно већ добио три Златна глобуса - за најбољи филм у категорији мјузикла и комедије, најбољи сценарио и Махершала Али за најбољу мушку споредну улогу. “Кад направите филм као што је ’Глупан и тупан’, никад не очекујете да добијете озбиљну награду”, био је отворен на уручењу награде ПГА продуцент и редитељ филма “Зелена књига” Питер Фарели. Иначе, номинације за награду Америчке филмске академије биће објављене данас, док је церемонија доделе награда заказана за 24. фебруар.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести