Златна мимоза српском документарцу у Херцег Новом 

ХЕРЦЕГ НОВИ: Остварење „Исти“ у режији српског редитеља Дејана Петровића награђен је Златном мимозом за најбољи документарни филм, саопштио је жири Филмског фестивала у Херцег Новом. 
dejan petrovic
Фото: Youtube Printscreen

На Свечаном затварању фестивала вечерас ће Златна Мимоза бити уручена редитељу Дејану Петровићу.

У селекцији документарног филма приказано је 29 документараца, аутора који долазе из Португалије, Хрватске, Ирана, Мексика, Велике Британије, Казахстана, Немачке, Шпаније, Молдавије, Француске, Туниса, Палестине, Швајцарске, Норвешке, Турске, Финске, Украјине, Аустрије, Пољске, Румуније, Белгије, Италије, Бангладеша, Шведске, Кине, Канаде, Индије, Русије и Србије.

Уживао сам гледајући филмове својих колега, који су приказани у селекцији документарног филма. Тематски и поетски различити, ови филмови представљали су озбиљну конкуренцију нашем филму. Многе од тих  документараца могли смо видети на најзначајнијим фестивалима документарног филма широм света, од ИДФА, преко Berlinale Shorts -a, Hot Docs -a, Sheffiled-a, Visions du Reel -a, Jihlave, Doc Leipzigг-a и Кракова. Неки од њих су и награђени на поменутим фестивалима. Задовољство је бити део документарног програма овогодишњег Херцегновског фестивала, али још веће када жири препозна филм, а аутору додели признање, изјавио је Петровић.

Поред Хуаћинг Ђина, редитеља из Кине, Сенада Шахмановића, редитељ из Црне Горе, у жирију документарне селекције била је и Зофиа Ковалевска, редитељка из Пољске, добитница Гранд прија за најбољи документарни филм на прошлогодишњем Херцегновском фестивалу за филм Closed Ties, који се нашао у и најужем избору за номинацију за Оскара.

“Исти“ је филм метафоре који се, приказивањем свакодневице осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система. 

Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

Уз финансијску подршку Филмског центра Србије и помоћ Управе за извршење кривичних санкција филм је снимљен у Казнено-поправним заводима у Сремској Митровици, Пожаревцу, Нишу, као и у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

Филм је премијерно приказан у новембру прошле године на 30. Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, а након тога на бројним фестивалима широм света. 

До сада филм је освојио шест награда, укључујући и Гранд при за најбољи краткометражни документарац на овогодишњем 65. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести