Златно јаје Кустендорфа за швајцарски филм All Inclusive

ДРВЕНГРАД: Златно јаје за најбољи филм 12. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф припало је швајцарском остварењу All Inclusive Корине Швингрубер Илић.
kustendorf
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Сребрно јаје отишло је у руке Огњена Петковића за филм Јесењи валцер (Србија/САД), а Бронзано јаје добио је филм Сортирање Микела Сторма Гломстејна (Норвешка).
Специјална признања добили су Саша Карановић за филм Костакурта (Бајка о Сатанкрајини) из Републике Српске и Иларија Ди Карло за Божанствени пут (Немачка).

За награде се такмичио 21 филм, а одлуку је донео жири који су чинили су глумица Стана Катић, Слободан Деспот, издавач и писац српског порекла који пише на француском језику, и Танкред Рамон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудиовизуелних садржаја. 
Француски директор фотографије Мишел Аматје доделио је награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију Наталији Пиц за остварење Ја имам нешто за себе редитеља Ива Кондефера (Пољска). 

Представник Мкива хуманитарне фондације Золтан Мкива уручио је Емиру Кустурицу награду за целокупан допринос, признање чији је први лауреат био Нелсон Мандела.
Гости фестивала били су глумци Мет Дилон, Серђи Лопез, Марчело Фонте, Адријано Тардиоло и Лука Чиковани, редитељи Давид Оелхофен, Дамијано и Фабио Диноченцо и продуцент Андреа Гамбета.

На програму су били филмови "Срећан као Лазаро" италијанске редитељке Аличе Рорваче, добитнице награде за најбољи сценарио на фестивалу у Кану, затим "Блиски непријатељи" Давида Оелхофена, "Нежна равнодушност света" Адилхана Јержанова, "Догмен" редитеља Матеа Гаронеа, филм Вима Вендерса "Папа Фрања: човек од речи" и филм браће Дамијана и Фабија Диноченцо "Дечаци плачу".

У оквиру програма "Ретроспектива великана" приказани су филм "Драгстор каубој" Гаса ван Санта, "Вук самотњак" Обрада Глушчевића, "Сјећаш ли се Доли Бел?" Емира Кустурице, као и "Вестерн" Мануела Поријера, "Свлачење" Милоша Формана и "Двадесети век" Бернарда Бертолучија.
Награда за будуће филмове уручена је Серђиу Лопезу и Славку Штимцу. 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести