Француски Орден витеза уметности за Југослава Пантелића

БЕОГРАД: Министарство културе Републике Француске одликовало је Орденом уметности и књижевности у рангу витеза, Југослава Пантелића, директора Југословенске кинотеке, саопштили су из Југословенске кинотеке.
1
Фото: Youtube Printscreen

Министарка културе Француске Розлин Башло Наркен честитала је Пантелићу на високом ордену Републике Француске, истичући његов "допринос и посвећеност у служби културе".

Отправник послова Амбасаде Француске у Србији Фатих Акчал обавестио је о томе добитника ордена Југослава Пантелића.

"Срећан сам што могу да Вам пренесем честитке у име Министарства културе Француске и уручим Диплому витеза уметности и књижевности", написао је Акчал и додао да добитнику честита и у своје име.

"Ово одликовање сведочи о захвалности Француске на Вашем залагању за унапређење сарадње између Француске и Србије у области кинематографије, као и на Вашем настојању да истакнете значај француског филма и промовишете како филмове тако и уметнике", наводи се у писму Фатиха Акчала.

Орден витеза Пантелићу ће бити свечано уручен када епидемиолошка ситуација то буде дозволила.

Југослав Пантелић је дугогодишњи директор Југословенске кинотеке и уметнички директор Београдског међународног филмског фестивала (ФЕСТ).

Покретач је континуиране дигиталне рестаурације класичних српских играних филмова, од којих су многи представљени и на најпрестижнијим филмским фестивалима, попут Канског и Берлинског.

Пантелић је члан Извршног одбора Европске асоцијације филмских архива са седиштем у Амстердаму и члан Европске филмске академије са седиштем у Берлину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести