Гојковић: Нема црне листе за уметнике

Министарка културе и информисања Маја Гојковић данас је изјавила да не постоји никаква црна листа када су у питању филмски аутори, јер она никада не би дозволила да се неко цензурише, зато што је њен отац био у затвору због писања писама.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Она је за ТВ Хепи рекла да је Филмски центар Србије (ФЦС) имао осам или девет конкурса, од којих је један изазвао много полемике и пажње, али да не може ништа да прича док се ФЦС не изјасни о жалби аутора и док жалба не дође у надлежност Министарства.

Недавно је Управни одбор ФЦС одбио филмове "Доктор Д" Горана Марковића, "Шкартови" Срђана Драгојевића и "Слобода или барбаризам" Желимира Жилника које је, на основу конкурса, прихватила и предложила комисија ФЦС.

Убзо након тога, Управни одбор ФЦС на челу са председницом Јеленом Триван донео је одлуку да се поништи први конкурс на који је позвао еминетне редитеље, на шта су реаговали учесници конкурса писмима упућеним Министарству културе против поништавања конкурса.

Маја Гојковић је поручила да су њена врата отворена за све и да она стално разговара са уметницима, због чега није било црних мрља на Министарству културе до сада.

Према њеним речима, 2020. и 2021. године успела је да повећа буџет за снимање домаћих филмова.

Како је напоменула, у Србији је у последних четири-пет година снимљено 246 филмова стране и домаће продукције.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести