Хуманитарне представе у СНП-у

Након представе “Елинг и Кјел Бјарне”, вечерас и сутра ће у Српском народном позоришту бити изведене још две хуманитарне представе академског позоришта “Промена”, чији је приход намењен лечењу наше суграђанке Настасје Недимовић.
1
Фото: Dnevnik.rs

Представа “Ручни рад или Тајна једног писма”, рађена по мотивима истоименог комада Жан-Клода Даноа, у режији Николе Кончаревића, биће изведена вечерас на Камерној сцени СНП -а, с почетком у 20.30 часова.

Ово је “крими црна комедија о љубави и три жене. Првој жени потребна је муштерија за илегални посао којим се бави. Другој жени потребне су услуге прве због проблема са мужем. Трећој жени потребан је мушкарац, и то баш онај који је проблем другој”, напомиње позориште “Промена”. У овој представи играју: Ема Стојановић / Бојана Милановић (Велика удовица), Миа Симоновић (Софи), Соња Исаиловић (Госпођица Птипа), Младен Вуковић, Елдар Зубчевић / Стефан Остојић, Немања Лековић, Алекса Илић / Иван Торома (Гадови) и Јелена Симић и Теодора Марчета (Гласови из офа).

Сутра на сцени „Пера Добриновић“ СНП -а у 19.30 часова почеће представа “Шест лица тражи писца” Луиђија Пирандела, у режији Давида Алића. У екипи ове представе позоришта “Промена”, у улогама глумаца, су Александар Милковић, Татјана Матеша, Душан Мамула, Мирјана Ђан, Софија Мијатовић, Дарко Радојевић, Ана Милосављевић, Давид Алић, Викторија Палфи, Стефан Остојић / Александар Алексић, а игра и Зденко Медвеђ (дизајнер светла).

Представа “Шест лица траже писца” је награђена на интернационалном фестивалу алтернативног позоришта у Сечњу за колективну глумачку игру, док је Душан Мамула проглашен за најбољег глумца на Другом јесењем позоришном фестивалу на Мећавнику.

У оквиру хуманитарне акције “Промена за Настасју”, 9. децембра следи и представа “Путујуће позориште Шопаловић” на Академији уметности у Новом Саду, као и 21. децембра “Док чекамо Годоа”, која ће бити изведена на Камерној сцени СНП -а.  

Позориште “Промена” чине студенти драмског департмана Академије уметности у Новом Саду, и постоји већ деценијама, иако с прекидима у раду.  Основано је пре 30 година, а међу оснивачима били су Миша Белегишанин, Радослав Миленковић и Харис Пашовић, тадашњи студенти из класе Боре Драшковића. Потоње генерације изнова су, у складу са својим могућностима, оснивале позориште. Међутим, оно би увек било поново гашено, када би одређена група студената завршавала студиј. Стога новоосновано позориште “Промена”, настало 2015, има за први циљ да се више никад не угаси и да кроз будуће време константно служи пре свега студентима Академије уметности у Новом Саду као својеврстан механизам упловљавања у "посао", те да негује озбиљан, жустар приступ стваралачком раду, који су нам наметнуле прве генерације “Промене”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести