Хуманитарни концерт и најстарији јеврејски мјузикл

Хуманитарни концерт за Бојану Ћорилић, студенткињу II године софтверског инжењеринга Факултета техничких наука у Новом Саду, биће приређен у понедељак у 20 часова

у Синагоги. Учествују хорови: АКУД „Соња Маринковић“, вокални студио “Орфелин”, женски вокални ансамбл „Рес миранда“, Хор УНС / Новосадског универзитета и Новосадски камерни хор.Карте стају 200 динара и могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/III, од 8 до 14 сати), као и два сата пред почетак концерта у Синагоги.

На истом месту ће у  уторак у  19.30 часова бити изведен мјузикл посвећен Јосифу и његовој браћи, под називом “ Las Coplas de Јosef Ha-Tsadik”, у драматизацији и режији  Стефана Саблића. Наратор је  Вања Ејдус, а Јаков  Аљоша Вучковић. Учествује група “Shira u’tfila” (Песма и молитва) и хор “Браћа Барух”, под диригентским вођством Стефана Зекића. Композитори су Стефан Саблић, Ненад В. Кан и Александар Симић.

Организатори овог програма су  Јеврејска општина Нови Сад,  у сарадњи са  Музичком омладином Новог Сада, у чијим просторијама се могу купити карте по цени од 300 динара, или два сата пред почетак у Синагоги.Идеја за поновну инсценацију овог дела је настала из жеље да се оживи музика библијске поеме “Las Coplas de Јosef Ha-Tsadik”, коју је на ладину написао Абрахам Толедо у 17. веку у Истанбулу. Ово је најстарији познати јеврејски мјузикл и вероватно први икада написан.

Базиран на вођству типа “Јудио де ла корте” (јеврејски представник на краљевском двору), сефардски јудаизам је одавно издвојио прототип Јосифа као библијског јунака најрелевантнијег за сефардско искуство стварности. Толедово осавремењивање библијске драме, иако пуно намерних анахронизама, дубоко је укорењено у библијској причи о Јосифу - подсећају у Музичкој омладини Новог Сада.

Оригиналне мелодије су изгубљене, осим пар изузетака. Једино што се сачувало су макамске напомене (ознаке о скалама), које назначују врсту музичке форме и ритма у којима су поједини делови ове поеме изворно били извођени.- Пројекат представља покушај да се оживи овај стари мјузикл, пратећи ова музичка упутства и попуњавајући делове који недостају, са другим сефардским музичким изворима, чија културна синтеза са другим традицијама Балкана и Медитерана представља једну од најбогатијих јеврејских музичких традиција - истичу у МОНС - у.

Групу Shira u’tfila (Песма и молитва) чине: Стефан Саблић, вокал и оуд, Филип Крумес виолина, Срђан Ђорђевић, контрабас, Синан Аћифовић, кларинет, Elad Gabay, канун, и Akash Bhatt, перкусије.

Н. Пејчић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести