Изложба Матице српске у Музеју Херцеговине

БЕОГРАД: Изложба дигиталних принтова уметничких дела из колекције Галерије Матице српске под називом "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" биће отворена 21. децембра у Музеју Херцеговине у Требињу.
izlozba matica srpska, promo
Фото: promo

Изложба "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" приређена је у Галерији Матице српске од 11. јула до 16. септембра, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. 

Њоме су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. 

На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. 

Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. 

Као друга тема указала се "Слобода" као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. 

"Прогрес" објашњен је као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет, тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. 

"Разноликост" се посматра као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Како би и публика у региону и у другим европским земљама имала прилику да кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа једно могуће промишљање европских вредности и феномена, 18 најрепрезентативнијих уметничких дела са изложбе "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" одштампано је на платну или папиру. 

На овај начин створена је својеврсна "путујућа изложба" и отворена је могућност да се посредством дигиталних принтова с одабраним уметничким делима упозна већи број људи. 

Изложба ће у Музеју Херцеговине Требиње биће отворена до 15. јануара. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести