Један век од оснивања Баухауса

БЕОГРАД: Легендарна школа дизајна Баухаус овога пролећа слави век од свог оснивања а њен утицај је универзалан иако је постојала само 14 година док је нацистичке власти нису укинуле. 
bauhaus
Фото: pixabay.com

За тих 14 година Баухаус је био центар за све новитете на пољу уметности, примењене уметности, дизајна и архитектуре и њен утицај се осећао и још увек се осећа у тим областима. 

Концепт Баухауса: сведеност облика, једноставност, функционалност утицао је на све предмете - од дизајна корица књига до креирања кућног осветљења, намештаја, уређења ентеријера... 

Наслеђе Баухауса су заменили постмодернизам,и други стилови, али сада је поново у тренду у целоме свету. 

За 100. рођендан отворена су два музеја посвећена Баухаусу у Вајмару и Десауу где се "родио" и има највисе "трагова" од екстеријера до ентеријера.

Планирано је безброј изложби у многим светским центрима, припрермају се симпозијуми и пишу се новински текстови у којима стручњаци настоје да објасне у чему је био значај ове културне институције. 

Атрактивност Баухауса је делимично у томе што је настао убрзо посто је проглашена Вајмарска република а нацистима је био један од приоритета да што пре затворе ову институцију јер је према њиховој оцени била претерано авангардна.

Идеја оснвача Баухауса била је да обједине све облике ликовне уметности и да креирају све што је потребно једном модерном домаћинству. 

То је зачило да уметници треба да дизајнирају све - од прибора за јело до читавих нових насеља.

Валтер Гропијус, први директор и један од оснивача Баухауса, заступао је став да не треба одвајати примењену уметност од осталих видова уметности. 

Архитектура се није предавала током прве половине постојања школе а данас се највисе помиње утицај Баухауса баш на пројектовање стамбених објеката. Многи данас називају израелски Тел Авив правим " Баухаус градом" иако нико од његових пројектаната није директно био ђак ове школе.

Идеје Баухауса, изгледа, да су имале више успеха и утицаја након његовог затварања него док је постојао као школа дизајна.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести