ЈЕЗИКОМАНИЈА Ултимативни игнорант

Једна од најчешћих грешака у српском језику је употреба речи „алтернатива” у значењу „могућност”. Алтернатива је један од два могућа избора, дакле, неправилна је употреба у конструкцијама као што је „имамо више алтернатива”.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Реч „игнорант” често се погрешно користи у значењу „онај који игнорише”, јер је право значење ове именице - незналица.

Популаран израз који је преузет из америчких серија и филмова јесте придев „ултимативан”. Обично се каже да је нешто „ултимативно добро”, када се мисли да од тога боље не може - а „ултимативан” заправо значи „задњи, последњи”.

Реч „снајпер” је преузета из енглеског језика и означава вештог стрелца, а снајпериста је добијен према везиста, тенкиста, иако нема разлога за то.

Реч „сујета” по правилу значи „празнина, испразност”, па је онда сујетна особа она која је испразна, али се дичи нечим што заправо не поседује. Други синоним за испразност је таштина.

На крају, највише су проблематичне речи које се користе из помодарства. Тако је „плагијаризам” постао помодна реч иако у српском већ дуго постоје речи „плагијат” и „плагирање”, па је овај израз сувишан.

Еуфорија је, према постојећим речницима, стање у којем болесник осећа пријатно, ведро расположење, тако да је погрешна употреба ове речи у значењу „бес, узбуђење”.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести