Камерна музика Исидоре Жебељан

Концерт камерне музике Исидоре Жебељан биће приређен вечерас (среда) у 18 часова у свечаној сали Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду.

Музику ће извести “Жебељан ансамбл”, уз Исидору Жебељан за клавиром. На програму су следећа дела ове наше познате композиторке, међу којима су и она стварана за позоришне представе : “Чудо у Шаргану”, “Леонс и Лена”, “Ђиротондо”, “Исусе исцели ране моје”, “Клин чорба”, “Мишоловка”, “Сузе су о.к.”, “Две песме невјесте од вјетра” и “Леда”.

Академик Исидора Жебељан је међу најизвођенијим српским композиторима на светској музичкој сцени. Пажњу интернационалне јавности привукла је опером „Зора Д“, коју је поручила фондација „Yенезис“ из Лондона. Премијерно је изведена у Амстердаму 2003, у режији Дејвида Паунтнија и Николе Раба. Та продукција отворила је и педесету сезону Бечке камерне опере исте године. Од тада Исидора Жебељан непрекидно добија поруyбине значајних институција и музичких фестивала.

“Жебељан ансамбл” чине неки од наших најистакнутијих музичара, а превасходно изводе камерну музику Исидоре Жебељан. До сада је ансамбл одржао концерте у Србији (између осталог на Међународној трибини композитора, Рашким духовним свечаностима, Међународном фестивалу класичне музике КОЗАРТ у Александровцу, Сомборским музичким свечаностима, итд.), као и Црној Гори (фестивал Котор Арт), Холандији и Израелу. Ансамбл је камерну музику Исидоре Жебељан снимио за дискографску кућу “Обое класикс” из Лондона.

Чланови “Жебељан ансамбла” су: Анета Илић, сопран, Борислав Чичовачки, обоа, енглески рог и окарина, Александар Тасић, кларинет, Иван Јотић, фагот, Милан Роксандић, хорна, Мирјана Нешковић, виолина и виола, Јелена Димитријевић, виолина, Ивана Узелац, виола, Дејан Божић, виолончело, Бобан Стошић, контрабас, Александар Стефановић, хармоника и Мирослав Карловић, удараљке.
Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести