67. КОЛОНИЈА КЊИЖЕВНИКА Сусрет писаца у вароши крај Тисе

КАЊИЖА: Традиционална Колонија књижевника, која се у Кањижи одржава 67. пут почела је са радом у четвртак после подне и завршава се данас. На отварању венци су положени на спомен обележје у Народном парку и споменик песнику Иштвану Концу и сликару Тихамеру Добоу у Малом парку испред Градске куће.
1
Фото: Карољ Пушкаш

Добродошлицу учесницима из наше земље и иностранства је пожелео председник Организационог одбора Ђезе Бордаш, подсетивши да је окупљање у вароши крај Тисе од почетка било са циљем упознавања писаца и читалаца и успостављања својеврсног дијалога, као и разматрања актуелних питања у литератури, пре свега војвођанских књижевника који стварају на мађарском.

Бордаш је указао да је 1968. године одавде потекла идеја о покретању конкурса за нове романе, што је дало за резтат - 12 романа војвођанских писаца на мађарском, а истакао је и стваралачки учинак социографске радионице и друге активности којима су се бавили писци за време сусрета у Кањижи. У Галерији „Тихамер Добо“ отворена је изложба „Портрети писаца“ карикатуристе Пала Лепхафта, а програм је настављен у Арт кафеу представљањем три дела стваралаца, објављених постхумно: Преписка Имре Борија, Ликовна ументост Јаноша Бањаија и Позоришна студијска форма Ласла Геролда.

Другог дана 67. „Колоније књижевника“ одржани су часови књижевности у основним школама. У Дому омладине одржано је књижевно саветовање на тему „Загрева се ваздух, и њиме се напреже тишина“. Издавачи на мађарском су представили своја достигнућа и планове за наредни период и уприличен је разговор са почасним гостом „Колоније књижевника“ Робертом Хасем.

Последњег дана сусрета књижевника данас у Арт кафеу је разговор  са Карољем Дудашом, о његовом роману „Велики антентатор“, а обавиће се и уручење признања „Крчага Колоније књижевника“.

М. Мр.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести