Абдулразак Гурнах добитник Нобела за књижевност

СТОКХОЛМ: Абдулразак Гурнах из Занзибара је добитник Нобелове награде за књижевност за 2021. годину за "бескомпромисан и саосећајан продор у ефекте колонијализма", саопштио је данас Нобелов комитет за доделу награда.
knjiga, freeimages
Фото: freeimages

Гурнах је рођен 1948. године и одрастао је на острву Занзибар у Индијском океану, али је као избеглица стигао у Енглеску крајем 1960-их.

Објавио је десет романа и низ кратких прича.

Нобелову награду у овој области додељује Шведска краљевска академија, а састоји се од златне медаље и новчане награде у износу од 10 милиона шведских круна или 1,1 милион долара.

Прошлогодишња награда припала је америчкој песникињи Луиз Глик за, како је речено тада, њен "непогрешив песнички глас који једноставном лепотом чини искуство појединца универзалним".

Додела ове награде је 2018. године била одложена након што су оптужбе за сексуално злостављање потресле Шведску академију која бира победнике.

Ова награда је 2019. године припала аустријском писцу Петеру Хандкеу.

Нобелов комитет је у понедељак доделио награду за психологију или медицину Американцима Дејвиду ДЖулију и Ардему Патапутијану за њихова открића о томе како људско тело перципира температуру и додир.

Нобелова награда за физику додељена је у уторак тројици научника чији је рад помогао објашњавању сложених сила природе, доприносећи тако нашем разумевању климатских промена.

Бењамин Лист и Дејвик Мекмилан су јуче проглашени добитницима Нобелове награде за хемију због проналаска еколошки чистијег начина за изградњу молекула.

Преостало је још да буду додељене награде за изванредан рад у области мира и економије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести