Архипелаг представио Дангубићев роман “Кафе Кенгур”

БЕОГРАД: Роман “Кафе Кенгур” Ратка Дангубића представљен је у просторијама издавачке куће “Архипелаг”. 
dangubic roman
Фото: Promo

Настојао сам да ова прича буде уверљивија, топлија, искренија, да не буде чежњива и јалова ретроспектва прошлости, времена које одлази, рекао је Дангубић.

”Кафе Кенгур” је, према његовим речима, роман о пропасти људи и земље. 

У причу главној јунака стало је више од пола века, време од Другог светског рата до наших дана. Радња је смештена у Модош, а Модош је, заправо, место Јаша Томић. Да би се прича згуснула, реч је о исповести човека, повратника из емиграције који је свашта претурио преко главе, за кафанским столом у кафеу Кенгур у Модошу, објаснио је Дангубић.

Нови Дангубићев роман смештен је у митско и стварно банатско место Модош, али да би прича могла да се одигра и исприча у Модошу, било је неопходно да њен јунак опише пун круг: од младића који одлази из Модоша, отискујући се у све даље просторе, док не заврши у Аустралији у којој ће провести узбудљив живот све до изненадне пословне пропасти, да би се онда вратио у Модош, где, после животног губитка, још једино може да у причи о сопственом и епохалном искуству претрајава завршне дане свог живота.

Повратник из иностранства, на самом крају свог живота, у дотрајалом кафеу Кенгур у Модошу, прича о свом одрастању и о својим деценијским странствовањима по свету.

Његов саговорник слуша, упија и бележи ту исповест у којој се лична и породична историја стапају са историјом једне земље и историје једне емиграције у бурним токовима модерног доба. 

На тај начин једна приватна историја у роману “Кафе Кенгур” показује се као историја места Модош и историја захукталог света из кога се вратио необични Дангубићев јунак који је свестан да се прича властитог живота мора испричати да би се у животу обновило достојанство и обновио сам смисао.

Рођен у Љубињу 1946. године, Ратко Дангубић је приповедач, романсијер и афористичар. 

Објавио је пет књига афоризама, пет књига прича, као и романе “Кутија за мушке ципеле” (2000), “Немачки у сто лекција” (2005), “Бела прича” (2009), “Moving Day” (2012) и “Острво од пепела” (2013).

Приче и афоризми Ратка Дангубића заступљени су у низ збирки, антологија у земљи и иностранству, а писао је и драмске текстове за радио и ТВ. 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести