Архивска документа о Бранку Ћопићу "Кујем своју жицу"

БЕОГРАД: У Клубу - књижари - галерији Гласник данас је представљено као посебно издање богато илустровано издање интервјуја и архивских докумената о Бранку Ћопићу "Кујем своју жицу" , коју је приредила Олга Красић Марјановић.
Branko Copic/Tanjug
Фото: Tanjug

Марјановић-Красић је веома озбиљно истраживала све материјала о Ћопићевом лику и делу, пошто је приређивала за потребе Београдске градске библиотеке биографске изложбе о писцима, у овом случају о Ћопићу. 

О књизи су говориле приређивач Олга Красић Марјановић, књижевник Вуле Журић и уредник издања Никола Вујичић.

"У свести савременог читаоца књижевно дело Бранка Ћопића припада једном већ заборављеном времену Другог светског рата и земљи која више не постоји. У послератној Југославији педесетих, шездесетих и седамдесетих година био је најомиљенији, најчитанији и најтиражнији писац читавог југословенског простора", казао је Вујичић.

Животни пут Ћопића кретао се од омиљеног режимског писца до дисидента. Тај парадокс пратио га је до самог краја: ни власт која га је прозивала, саслушавала и пратила није могла да потамни и пренебрегне славу писца широке читалачке публике. У овој књизи, која се заснива на многим документима, прати се и књижевни опус писца и његова животна судбина, рекао је Вујичић.

Колика је била велика популарност Ћопића, Вујичић наводи да је у једном од интервјуа 1959. Ћопић открио да је за 15 година продато 1,2 милиона прмерака његових књига, а да је у СССР-у укупан тираж износио три милиона књига.

Да би илустровао како у збирци докумената има правих пикантерија, уредник издања Никола Вујичић је навео да се Ћопић, који је још пре рата био учлањен у комунистичку партију, а пошто је био искључен због сатиричних прича, обратио Партији са молбом да буде изнова примљен.

"Разочарење у своје младалачке идеале имало је за крањи резултат Ћопићево самоубиство", сматра Вујичић. 

Олга Красић је открила да је Ћопић пре самоубиства писао како више не може да памти, како је расејан, да му је тешко да сложи реченицу и зато верује да ће ова књига, где велики писац открива своју интиму на крају живота добро, послужити будућимн истраживачима 

Вуле Журић сматра да је књига веома корисна будућим истраживачима Ћопићевог живота и дела, јер доноси податке до којих ранији биографији Ћопића нису дошли.

Приређивач Олга Красић је казала да је она овим делом открила једну другу страну Ћопића, кога су стравили међу писце за децу и писце о Другом светском рату, а он је уз то био велики ерудита и могао је да привуче пажњу не само свих генерација, већ и различитих нивоа образовања. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести