Барбари Делаћ уручена Бранкова награда ДКВ

НОВИ САД: Младој песникињи из Котора Барбари Делаћ јуче је, под окриљем 13. Међународног новосадског књижевног фестивала, уручена Бранкова награда Друштва књижевника Војводине за 2018. годину, и то за збирку „Tomorrowland”.
б
Фото: Dnevnik.rs

Награда се додељује 58. пут за најбољу књигу уметничке поезије аутора млађег од 29 година, а како је подсетимо потпредседник ДКВ Јован Зивлак, први лауреат је био – Васко Попа.

Овогодишња добитница Барбара Делаћ, рођена 1994. године у Котору, завршила је основне студије модерне и савремене теорије уметности у Подгорици. Добитница је прве награде на 32. Фестивалу младих пјесника "Дани поезије" у Зајечару и награде Роберт Босх фондације “Травел то Еуропе” која се додељује најбољим студентима Црне Горе. По оцени жирија Бранкове награде, њена прва збирка песама „ Tomorrowland представља најснажнији глас прошлогодишње продукције, „будући да је поетички и идејно релативно јасно артикулисана и позиционирана у контексту савремене културе”.

 „У времену у коме се песништво по правилу делегира у приватност и успоставља као низање личних шифри без јасног усмерења, Барбара Делаћ проговара отвореном лексиком о питањима која нас се свих тичу, истовремено радосно и антагонистички, показујући значајну свест о правцу у ком савремено песништво може да делује”, став је жирија Бранкове награде, којим је председавао Стеван Брадић.


Уручење награде „Нови Сад”

Централни догађај данашњег програма фестивала биће уручење Међународне књижевне награде „Нови Сад” Хосаеу Анхелу Сиљеруелу, у 21 сат у кафеу „Бистро” у Улици Модене. Претхоидно ће у Градској библиотреци од 10 часова бити одржан симпозијум „Књижевност и зло”, потом ће од 18 часова у клубу „Абсолут” у Змај Јовиној бити уприличен разговор са песницима из Немачке, Португалије и Шпаније - Моником Ринк, Маријом Жоао Кантињо и Хесусом Авгадом, након чега ће поете-гости фестивала читати своју поезију са балкона „Абсолута”. 


Иако се песнички израз Барбаре Делаћ често карактерише као „друштвено ангажован”, она сама каже да треба ипак имати на уму да је ипак реч о микро-анмгажману, као и да је мисаони а не делатни - јер поезија, нажалост, више нема ту моћ. „Али свакако да покушавам да у фокус ставим теме које се мене лично тичу, попут апокалипсе, и на тај начин отворим нови простор за дијалог”:

– Уметник има потрену да буде актуелан, да се изрази и пише на језику којим говори његова генерација. И као што и сам назив моје збирке сугерише, „Томорроњланд”, ја се обраћам људима сутрашњице, односно мојој генерацији, и трудила сам се да управо кроз језик покушавам да успоставим одређене и теме и контексте који су ме уопште подстакли да пишем – појашњава добитница Бранкове награде. – А реч је углавном о пропитивање појединца у савременом свету, лирског субјекта који је окружен улепшаним сликама стварности који у том свету покушава да преживљава. И увек је то негде на самој граници илузије, истине, интиме...   

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести