Београдски читач: 24 сата поезије и прозе

БЕОГРАД: Поводом Светског дана књиге, тим културолошког пројекта "Београдски читач" и ове године организује несвакидашњу манифестацију - књижевни маратон, у непрекидном трајању од 24 сата.
knjige ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Од суботе, 22. априла у 18 сати па све до недеље 23. априла у 18 часова у Чубурском парку, код скулптуре "Београдски читач", непрекидно ће се смењивати афирмисани писци и поете - чланови бројних удружења и друштава књижевника, наши реномирани драмски уметници свих генерација, млади будући писци, странци који живе у Београду, рецитатори и чланови литерарних секција београдских основних школа и гимназија, стенд ап комичари, афористичари и дебитанти... 

Сви они ће читати или говорити своју поезију или прозу, цитирати омиљене песме или делове прозних текстова.

Други књижевни маратон ће свечано отворити писац Љубивоје Ршумовић, а након тога ће током 24 сата наступити стотину учесника.

Осим аутора и поклоника писане речи, који ће у овом програму учествовати лично, публика другог књижевног маратона "Београдски читач" моћи ће да чује поезију и прозу Милоша Црњанског, Данила Киша, Исидоре Секулић и других чувених домаћих писаца, овековечених и у аудио формату, као део богате ризнице Звучног архива Радио Београда. 

Биће емитоване и радио драме Драмског програма Радио Београда, представиће се и студенти ФДУ/Драматургија. 

Премијерно ће бити представљено и аудио издање књиге поезије "Амарант" - награђене песникиње Иванке Радмановић, чије песме читају глумци Жарко Лаушевић и Лора Орловић. 

Гласом драмског уметника Лазара Ристовског публика ће се подсетити најлепших љубавних песама, по његовом избору ("Антологија српске љубавне поезије", аудио књига Зиллион филм). 

Биће представљене и аудио књиге за децу "Блиц бибиотеке" - од бајки Андерсена и браће Грим, преко прича Вука Стефановића Караџића, до руских бајки, а наратори су глумци Тамара Драгичевић, Иван Босиљчић, Милош Биковић и Нина Јанковић. 

Најупечатљивије теме из српске историје, које је у форми бајки написала Гордана Влајић у књизи "Заистинска српска бајка", представиће глумци аматерског позоришта "Дадов" који током ове године, широм Србије играју истоимену представу за школарце.

У књизи, коју је посветио филозофији трчања ("О чему говорим када говорим о трчању"), писац Харуки Мураками, који је и маратонац, поручује да то није тек нека физичка активност већ много више- инспирација и могућност за спознају самог себе. 

Као потврда ове тезе, али и због тога што су заказани истог дана, први пут ове године, срешће се и сарађивати два маратона - Београдски маратон и Књижевни маратон- атлетика и култура.

Десеторо писаца, аутора-учесника маратона "Београдски читач" придружиће се учесницима "Трке задовољства", јубиларног 30. Београдског маратона, а сви учесници ове трке, чији је део трасе и улица Цара Николаја Другог, позвани су да, на стотинак метара скрену са трасе и прођу/протрче кроз Чубурски парк, поред скулптуре "Београдски читач",

Том приликом ће добити на поклон беџ "Београдски читач" или књигу - поводом Светског дана књиге.

Програм књижевног маратона реализују иницијаторке пројекта "Београдски читач" - Гордана Пешаковић, Тања Шикић и Гордана Влајић, у сарадњи са бројним пријатељима пројекта ове културолошке иницијативе, која истрајава у афирмацији читања књига, указивању на значај и добробити књижевности и комуникације кроз културну размену, уз конкретну подршку стваралаштву младих.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести