Београдски сајам књига од 20. до 27. октобра

БЕОГРАД: Под слоганом "Писмо = глава" на предстојећем Међународном београдском сајму књига, који се од 20. до 27. октобра одржава у халама Београдског сајма, представиће се пет стотина директних излагача, од којих њих шесдесет долази из иностранства, а земља почасни гост сајма је Египат, најављено је на конференцији за медије у Скупштини Београда.
с
Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Током осам дана посетиоци ће моћи да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију и да по најповољнијим ценама обогате своје приватне библиотеке најновијим насловима, антикварним књигама и стриповима.

Градски секретар за културу Иван Карл рекапо је да је сајам књига највећа културна манифестација у Србији.

"Скоро две стотине хиљада посетилаца сајма књига сведочи о мери љубави према књизи у Србији. Драго нам је да је баш Египат почасни гост сајма јер ће у Београду представити своју богату културу и стваралаштво. Српским издавачима желим што више дивних превода египатске књижевности", казао је Карл.

"Сајам књига је место које брани привилигију и радост читања са папира", закључио је Карл.

Душко Ковачевић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига, напоменуо је да је први пут на празник књиге у Београд дошао као ученик основне школе у Шапцу.

"Ове године ће поново аутобуси из читаве Србије довести децу на Сајам књига. Та деца су годину дана везана за уређаје које је Иван Карл поменуо. Ти уређаји их деконцетришу и Сајам књига је једна од ретких одбрана не само књиге већ и радости читања", казао је Ковачевић.

Током сајамских дана биће организовано десетине трибина посвећених темама које су у непосредној вези са изазовима актуелног тренутка домаће издавачке продукције.

Публика ће бити у прилици да разговара о везама књижевности, науке и најразличитијих видова уметничког изражавања.

Велика пажња биће усмерена на живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије годишњице смрти обележавамо током целе 2019. године.

Неки од наших најбољих писаца и књижевних критичара замениће места, а неки од најважнијих редитеља говориће о свом односу према књижевности и њеном утицају на њихове филмске поетике.

Занимљивим разговорима биће осветљен и велики јубилеј, осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Разговараће се о књижевном превођењу, Слободану Јовановићу, Исаку Самоковлији.

Љубитељи књижевности у Србији током Сајма ће имати прилику да се сусретну са иностраним писцима као што су Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Поред Арапске републике Египат, земље почасног госта, на сајму учествују и издавачи Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Русије, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.

Школски дан на Сајму књига је четвртак 24. октобар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести