Богатство Џоан Роулинг процењено на милијарду долара

БЕОГРАД: Најплаћенији писац на свету на крају 2018. године је Џоан Роулинг, чије је богатство процењено на једну милијарду долара, објавио је сајт Јаху.
e
Фото: Youtube Printscreen

Према оцени Јахуа, то није неко изненађење, јер Роулингова је не само најбоље плаћени писац, већ има смисла за бизнис. 

Створивши серијал о дечаку чаробњаку Харију Потеру Роулингова је освојила милионе читалаца у целоме свету али је основала и прави комерцијалну империју. 

Осим серијала о Харију Потеру, који је екранизован и драматизован, 53-годишња књижевница зарадила је огромне паре продајом разне робе од играчака до одеће са ликовима својих јунака, а основала је и тематске паркове где се посетиоци могу да "сретну" са свијим омиљедним јунацима из књига.

Само током протекле година Роулинг је зарадила 54 милиона долара. 

Ипак, она је спремна и да својим богатством помогне добротворне организације, а недавно је учествоивала уопродукцији филма "Фантастичне животиње-Гринделвалд" и наставља да пише романа за одрасле читаоце под псеудонимом Роберт Галбрајт.

На другом месту по богатству међу писцима је бразилски писац Пауло Коељо, чији је иметак процењен на пола милиона долара. 

Коељо, који је у младости био хипик и о том искуству је написао роман који је ове године преведен и на српски језик, написао је неколико романа током осамдесетих година, међу којима и "Алхемичар" који је неколико година таворио незапажен пре него га је поново објавио Харпер Колинс 1994. и постао је светски хит. Коељо пише и даље, а сада адаптира неке од својих књига за телевизију.

Трећи на листи најбогатијих живих писаца је Стивен Кинг, који, према процени стручњака, "вреди" 400 милиона долара. Неки од Кинговим романа су постали већ класици хорор жанра и неоспорно је мајстор жанровске литературе. Највећи успех су до сада постигли његови романи " Кери", „Исијавање" и "То", који су сви екранизовани.

Кинг (71) је познат по свом политичком активизму и донаторству. Наставља да пише и ускоро му излази нови роман.

Још једна књижевница међу најбогатијим писцима добро је позната и код нас.То је Нора Робертс чије богатство је процењено на 390 милиона долара

Она је позната као писац љубића, иако има и трилера. 

Почела је да пише јер јој је било досадно да буде домаћица и подиже децу током свог првог брака. Дуже време је слала своје рукописе издавачима који су их одбијали, све док 1981. није објавила роман о пунокрвном коњу.

Од тада је 67-годишња Нора Роберетс освојила низ награда за жанр романси и неке од књига су адаптиране за телевизију. Њен нови роман "О крви и костима" излази из штампе до краја ове године. 

Пета списатељица на листи најбогатијих је Данијела Стил, чији се капитал цени на 375 милиона долара. До сада је штампала 165 књига, пет пута се удавала и има из свих бракова понеко дете. Каријеру је почела као писац реклама и један од шефова јој је препоручио да се опроба као писац популарних породичних романа и љубића.

Први роман је објавила 1972. године и од тада Данијела Стил не престаје да пише иако има већ 71 годину.

До сада је критика била немилосрдна премна њој јер су јој заплети и теме веома сличне али женска публика је веома радо чита и она објављује сваке године неколико нових наслова. 

Шесто место на овој листи је припало Џемсу Патерсону, чији је капитал процењен на 310 милиона долара. Прву књигу је штампао 1976. године и од тада је један од најпопуларнијих писаца трилера.

Он је рекордер по броју књиге које су се нашле на бестселер листи Њујорк Тајмса али има и дошта критичара јер многе књиге је писао у кооперацији са другим ауторима. Недавно је објавио роман који је написао у сарадњи са бившим америчким председником Билом Клинтоном. 

Џону Гришаму је припало седмо место са "само" 200 милиона долара. Он је био адвокат кривичног права и за романе црпе инспирацију из своји судских случајева. Пробио се 1989. рукописом " Време је за убијање" са причом која се заснивала на сведоцењу једне жртве које је чуо у суду. Текст је искористио за писање филмског сценарија који је написао са глумцем Метјуом Мекконахијем, а у филму је играла Сандра Булок.Тек затим је рукопис штампан. Иначе пре тога је био одбијен 28 пута.Од тада је још седам његових књига екранизовано.

Седмо место то јест капитал од 200 милиона долара поседује Р. Л Стајн који је то зарадио пишући хорор књиге за децу у серијалу који је био насловљен " Најјежени". Тај серијал је преточен у тв серију која се и сада приказује у САД. Он иначе и даље пише књиге за децу и држи предавања како треба писати књиге за децу и тинејџере.

Још један аутор поседује капитал који не прелази 200 милиона долара, а то је британски писац Џефри Арчер који је на почетку каријере био посланик у британском парламенту.

Пошто је био умешан у скандал одлучио је да се посвети писању фикције базиране на свом искуству стеченом кроз живот у британским круговима банкара и пословних људи. 

На десетом месту је Ден Браун који је зарадио "свега" око 160 милиона долара највише захваљујући роману "Да Винчијев код", јер књиге које је написао пре и после овог романа нису биле глобални хитови 

Међу писцима који су заузели места од 11. до 20. има само неколико који су познати и српским читаоцима, као што су Џорџ Р.Р Мартин писац епске фантастике, укључујући "Песму леда и ватре", по којој је снимљен тв серијал " Игра престола", Дејви Балдачи, Нил Гејмен, Николас Спаркс, Сузан Колинс...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести