Бојана Стојановић Пантовић добитница награде "Васко Попа"

БЕОГРАД: Награду за поезију "Васко Попа" добила је проф. др Бојана Стојановић Пантовић, за песничку збирку " У обручу", саопшти је данас жири који је ову одлуку донео већином гласова.
1
Фото: Tanjug

Награда "Васко Попа" има за циљ да подржи и афирмише савремену српску поезију, уважавајући песнички допринос Васка Попе модерној српској поезији и његово непроцењиво служење песничкој речи, као једној од насложенијој уметности. Награда је посебно уважавала ауторе са песничким опусом који заступају модерне видове тумачења поезије као разговора о нашем свету. 

Жири је разматрао, у складу са Правилником, 70 наслова из песничке продукције у 2017. године ,а лауреата одабрао међу седам песничких књига које су ушле у ужи избор.

То су књиге Алека Вукадиновића "Песнички ателе 2",( Граматик ),Бојана Јовановића: "Спасоносне невоље( Градац), Братислава Р. Милановића: "Одрон светлости",(СКЗ) Мирослава Цера Михаиловића; "Падање са дна",( Каирос,) Маје Солар" Без зачина", (КЦ Новог Сада),Бојане Стојановић Пантовић: "У обручу", (Повеља) Веселина Мишнића:" Неко налик киши",( Индустрија књига).

Жири је на крају овогодишњег добитника бирао између између песничких књига Бојане Стојановић Пантовић и Братислава Р. Милановића и донео одлуку да Васко Попа ове године припадне БОјани СТојановић Пантовић. 

Награда " Васко Попа" установљена је 1995. и сваке године се додељује у Вршцу, и уручује се дан песниковог рођења, 29. јуна.

Награду додељују Агенција Ђорђевић, а дародавци новчаног износа награде су Град Вршац и "Сензал капитал", власника Радета Ракочевића из Београда. Награда се састоји од Повеље с Попиним ликом, рад академског сликара Милана Блануше, и новчаног износа. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести